Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bu firmanın yönetim kurulu başkanı Mustafa Köseoğlu'nun şaşırtıcı bir hikayesi var.
Bu aynı zamanda inanç ve girişimciliğe dair ders alınması gereken bir örnek.. Köseoğlu, PTT memurluğundan ayrılıp kurduğu işinde, bugün 2 bin 200 kişiye iş imkanı sağlıyor.
ucuz uçak bileti PTT'de telefon teknisyeni olarak görev yapan Köseoğlu, 1972 yılında memuriyeti bırakıp Kayseri'de küçük bir atölyede civata ve somun üretmeye başlamış.
Daha sonra memuriyetiyle alakalı işlere koyulmuş. Köseoğlu, ilk olarak telefonun madeni para ile çalışmasını sağlayan kumbaralı telefon üretmiş..
İşte Kumtel ismi de buradan geliyor. O dönemde kurduğu şirketine de ''kumbaralı telefon'' un kısaltması olan Kumtel adını veriyor.
Telefon üretiminin yanı sıra ısıtıcı ve pişirici ürünlerine yönelen Kumtel firması, bugün fırın, ocak, küçük ev aletleri, ısıtıcı ve telefon üretmeye devam ediyor. Firma, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde 120 bin metre karelik alanda üretip yaparak, 2 bin 200 kişiye istihdam sağlıyor.
Bu yıl, 60 milyon dolarlık ihracat yapan firma, 89 ülkeye ihracat yapıyor. Firmanın gelecek yıl ki ihracat hedefi ise 100 milyon dolar.
Şimdiki hedefi yeni teknolojik özelliklerle rakiplerini geride bırakmak. En büyük yatırımı da ısıtıcılarda kullanılan rezidanslara yapıyor.
Tüketicinin en büyük derdi rezidans ömrünün kısalığı. İşte bu şikayeti dikkate alan Köseoğlu, ürünlerindeki artı özelliği açıklıyor:
"Öncelikle, bu alanda dünya devi olan İsveç'in Kanthal firması ile anlaşarak, ısıtıcılarda kullanılan rezisdansları bu firmadan almaya başladık. Piyasada 3-4 dolara bile rezisdans satılırken, biz bu rezisdanslara 14 dolar ödüyoruz. Böylece diğer ısıtıcılarda 3 bin saat olan rezisdans ömrünü 8 bin saate çıkardık. Aşırı ısınmadan dolayı rezisdans telinin kopmasını önlemek için bağlantı noktalarında gümüş kullandık. Ayrıca, rezisdansı çevreleyen camın kırılganlığını azaltmak için yeni formüller geliştirdik. Bu uygulamalar en kaliteli ürün hedefimize ulaştık."
Kategori : EKONOMİ