ABD Başkanı George Bush’un ev sahipliğinde toplanacak sanayileşmiş ülkeler ve önde gelen gelişmekte olan ülke liderlerinin, önemli yeni girişimler.
Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, Mexico City’de yaptığı açıklamada, “Bunu ancak bir başlangıç noktası olarak görmek gerek. Sonuçlar çıkacak ama bunlar büyük olmayacak” dedi.
Bush toplantının, büyümenin nasıl canlandırılacağına odaklanmasını ve Avr
Silis kumu upalı yetkililerin dünyayı sarsan finans fırtınasının temel nedeni olarak gördükleri ABD regülasyon sisteminin yetersizliklerinin tartışılmasından uzak tutulmasını istiyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası büyük ekonomilerin gelecek yılda daralma yaşayacağı tahmininde birleşiyorlar.
Gelişmekte olan ekonomiler de zor durumda. Dünyanın dördüncü ekonomisi olan Çin, bir süredir yavaşladığını gösteren göstergelerin sonuncusunu dün açıkladı ve sermaye harcamalarının beklenenden aşağıya düştüğünü bildirdi.
Bugün açıklanacak olan resmi büyüme rakamlarının, 15 üyeli Euro Bölgesi’nin, Avrupa Merkez Bankası’nın 10 yıllık tarihinde ilk kez resesyona girdiğini göstermesi bekleniyor. Almanya resesyonda olduğunu dün açıklamıştı. Resesyona giren diğer ülkeler arasında İrlanda, Yeni Zelanda, Singapur ve Estonya da bulunuyor.
Japonya üçüncü çeyrek ekonomik büyüme verilerini Pazartesi günü açıklayacak. Ekonomistler Japon ekonomisinin üçüncü çeyrekte resesyona düşmekten kıl payıyla kurtulduğunu tahmin ediyorlar.
ABD, yeni mali yılına Ekim ayında rekor düzeyde ve beklenenden yüksek bütçe açığı ile başladığını açıkladı. Geçen yılın Ekim ayında 56.84 milyar dolar olan açığın bu yıl Ekim’de 237.18 milyar dolara çıkmasının ana nedeni, finansal kurtarma paketlerinin üst üste yığılan maliyetleri.
Büyük merkez bankalarının büyümeyi teşvik için yaptıkları faiz indirimlerinin ardından OECD, hükümetlerin ekonomilerini mali teşviklerle desteklemek için ya vergi indirimi yapmalarını ya da kamu harcamalarını artırmalarını önerdi.
Kategori : GÜNCEL