Kırmızı etteki proteinin faydası kadar birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, aşırı et tüketiminin; kalp-damar hastalıkları, kolestrol, mide-barsak hastalıkları, hipertansiyon ve şeker hastalığı riskini artırdığı görüşünde.
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Uzmanı Nafiz Karagözoğlu, Kurban bayramı öncesi aşırı et yenilmemesi konusunda uyarılarda bulundu. Protein kaynağı kırmızı etin faydasının yanında birçok hastalığı da tetiklediğini ifade eden Karagözoğlu, "Kurban bayramına mutlu başlayıp bu mutluluğun devam etmesi isteniyorsa uyarılara kulak verilmeli." dedi.
Etin iyi bir protein kaynağı olduğunu söyleyen Karagözoğlu, kişinin günlük enerjisinin yüzde 12-15'ini proteinden sağlaması ge youtuber rektiğini, vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direncinin sağlanabilmesi için proteine ihtiyacın olduğunu belirtti. 150 gram yağsız ızgara etin 250 kalori olduğunun altını çizen Karagözoğlu, bu kadar bir eti yedikten sonra kişinin bunu harcamak için 75 dakika yürümesi, ya da yaklaşık 1 saat bisiklete binmesi gerektiğini vurguladı.
Kırmızı etin 4-5 saat kadar midede beklediğini belirten Nafiz Karagözoğlu, aşırı miktarda et tüketmenin kalp-damar hastalıkları, kolestrol, mide-barsak hastalıkları, hipertansiyon ve şeker hastalığı riskini artırdığı söyledi. Etle insana birçok hastalığın geçebileceğini ifade eden Karagözoğlu, sağlıklı et tüketimi için şu önerilerde bulundu; çok fazla et tüketiminden kaçının, et ile birlikte sebze tüketin, etlerin yağlı kısımlarının tüketmeyin, iç yağları yemeklerde kullanmayın.
Kurban etlerinin 0-2 Santigrat derecede 3-5 gün, buzlukta birkaç hafta, -18 derecede ise 3 ay saklanabileceğini belirten Karagözoğlu, donmuş etlerin soğuk yerlerde çözdürülmesi gerektiğini, çözdürülen etlerin tekrar dondurulmasının mikrop üremesi açısından sakıncalı olduğunu ifade etti. Kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmemesi uyarısında bulunan Karagözoğlu, "Yeni kesilmiş etler sert olur. Bu da pişirilmesini ve sindirimini zorlaştırır. Etlerin buzdolabında en az 24 saat bekletilip uygun pişirme yöntemleri kullanılarak tüketilmesi mide ve bağırsak sağlığı için uygun olacaktır." diye konuştu.
Uzman Doktor Nafiz Kargözoğlu, eti uygun pişirme yöntemlerini de şöyle sıraladı;
Et, haşlama, buğulama veya ızgara şeklinde pişirildikten sonra tüketilmesi yararlı olacaktır. Bu pişirimlerde besinler doğal besleyici değerlerini fazla kaybetmezler.
Etlerin kızartılması ve kavurması besin öğelerinde kayıplara sebep olabileceği gibi fazla miktarda yağ tüketilmesine ve sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilir.
Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir.
Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir.
Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Izgarada direkt ateşe maruz ve çok pişirilerek yanma noktasına gelen etlerde kanserojen maddeler oluşmaktadır.
Etler ızgarada pişirilirken yaklaşık 2 santimetre kalınlıkta hazırlanmalıdır.
Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve 'kömürleşme' sağlamayacak şekilde yaklaşık 15 santimetre mesafede olmalıdır.
Kategori : GÜNCEL