Bu sorular 2.5 trilyon kazandırdı!

  • Ana Sayfa
  • Bu sorular 2.5 trilyon kazandırdı!
Bu sorular 2.5 trilyon kazandırdı!
O, son 10 yıldır kendisine yöneltilen soruları cevaplıyor. Bu cevaplar kendisine küçük bir servet kazandırdı.Abone olAli Tezel; o bir dert dinleyicisi ve emeklilik hesaplama sayacı... Sosyal güvenlik konusunda ülkemizin ilk uzmanı olan Tezel'in yapmadığı iş neredeyse kalmamış. Ortaokul ve liseyi devlet parasız yatılıda okuyan Tezel, simit satıcılığı, amelelik, terzilik, elektrikçilik ve pamuk toplayıcılığı yapmış.

Sağlık uzmanı ve bir dönem motosikletiyle köy köy dolaşarak bin çocuğu sünnet etmiş bir fenni sünnetçi de o. Ekranlarda, gazetelerde, sokakta halkı sosyal güvenlik konusunda aydınlatan Tezel'e aynı zamanda devlet yetkilileri de okur kılığında müraacat ediyormuş.

Bugüne değin sadece telefonundan 200 bin kişinin sorusunu cevaplayan Tezel, internetten de her gün 3 bin sorunun kendisine ulaştığını ve bilgisayarında 12 GB'lık soru biriktiğini söylüyor. "Soru cevaplayarak on yılda 2,5 trilyon l trapianto di capelli turchia ira kazandım. Vatandaştan para almıyorum ama maaşları sayemde artan kişiler hediye olarak bir sürü şey gönderiyorlar. Giydiğim her şey halktan" diyen Tezel, sadece eşinin sorularına doğru cevap vermediğini belirtiyor.

Resmi görevinden istifa eden uzman "Devletten kurtuldum, zengin oldum." derken, devletin sosyal güvenlik konusunda bilinçli olarak halkı cahil bıraktığını savunuyor.

DEVLETiN ALi CENGiZ'i VARSA HALKIN DA ALi TEZEL'i VAR
İstanbul'da kalacak yerim yoktu: 1995 yılında müfettiş yardımcısı olarak SSK'nın teftiş kuruluna girdim. 80 kişi idik kurulda ve ' İstanbul'a gönüllü kim gider' dediler. Bir kişi bile istemedi, çünkü her şey dertti. Kura çekildi ve beş kişi olarak geldik. İstanbul'a hiç adımımı bile atmamıştım. Erenköy'deki teftiş kurulunda mesai bitince herkes gitti, benim gidecek yerim yok. (Gülüyor) 6 ay boyunca yatılıdan tanıdığım arkadaşlarımın bekar evinde kaldım. Sonra Akşam Gazetesi'ne gittim ve bir ay orada köşe yazdım. Bu arada Zaman Gazetesi'nden Ekrem Dumanlı'dan teklif almıştım. Ziya Perver (ışık taraftarı) ismiyle 1996 Kasım'ın da yazmaya başladım.

TV ekranlarından ayrılmıyor: Hastalık! Biri bana soru sorarsa onu cevaplamak zorundaymışım gibi geliyor. Cevaplandırma hastalığı var. (Gülüşmeler) Cevap veremeyince kendimde eksiklik hissedip araştırmaya başladım. Okumak insanı profesör yapıyor. İki yıl sonra kendi alanında bir ilk olan yargı kararlarıyla sosyal güvenlik mevzuatını karşılaştıran bir kitap yazdım. Bundan sonra SSK'nın genelgeleri değişmeye başladı. Şu an 12 kitabım var. Kitap para kazandırmıyor ama 'Kitaplı adam, bu işi bilir' diyorlar. Sonra SkyTürk, KanalTürk ve Samanyolu Haber'de programlar yaptım. Şu an NTV'de haftada iki gün soru cevaplıyorum.

Emeklilik yaşı 55 olmalı: Yeni gelen sistem 65 yaşı emekli yaşı sayıyor. Asgari ücretle emekli olursa bir kişi emekliliğinde alacağı para 300 YTL. Niye beklesin o zaman 65 yaşını? IMF bunu istedi oldu. IMF için denek bir ülkeyiz, diğer ülkelere bizi örnek gösterip baskı yapıyor. Emeklilik yaşı erkekler için 55, kadınlar için 50 olmalı. Emekli maaşı da asgari ücretin %75'i olmalı. Yeni reformdan en çok işçiler ve tarım çalışanları ve gazeteciler zarar gördü. Kumbara deliğine bant yapıştırdılar. İnşallah Anayasa Mahkemesi iptal eder, ümidim var.

Devlette bize soruyor: Şu an SGK yetkililerinden bir şey danışmak için en az on kişi telefonla arıyor. Ya da arkadaşlar vasıtasıyla soru iletiyorlar. 'Biz genelgeyi böyle çıkarırsak bizi fazla eleştirir mi?' diye nabız yokluyorlar. Çeşitli firmalarda iş takibi yapan elemanlar da okur gibi soru gönderiyor. www.alitezel.com adresinde emekli aylığı hesaplayan program yaptırdım. SSK'da bu yok. Günlük 3 bin kişi buradan emekliliğini hesaplıyor.

H. Halil Zengin/ Zaman

Kategori : GÜNCEL