Isparta Beyşehire göz dikti!

Isparta Beyşehire göz dikti!
Ispartılılar, bölgelerinde yaşanan arazi sıkıntısı nedeniyle üretimlerini Beyşehir Gölü Havzası'na kaydırmaya başladı. Abone olElma üretiminde söz sahibi olan Ispartalı elma üreticileri, bölgelerinde yaşanan arazi sıkıntısı nedeniyle üretimlerini Beyşehir Gölü Havzası'na kaydırmaya başladı.

Yaygın olarak elma üretiminin yapıldığı Isparta'da arazi sorunu baş gösterince yakın çevrede arazi arayışına giren meyve üreticileri, uygun iklim ve bakir toprakları nedeniyle Beyşehir Gölü Havzası'nı tercih etmeye başladı.

Beyşehir Gölü Havzası'nda arazi satın almaya başlayan meyve yetiştiricilerinin hedefi, gelecekte bölgeyi elma merkezi haline dönüştürmek.

Beyşehir Tarı promosyon çakmak m İlçe Müdürlüğünün bodur elma üretiminde pilot bölge seçtiği göl kıyısındaki Akburun köyü yakınlarında 100 dekarlık bir alanda elma bahçesi kuran Ispartalı meyve üreticisi İsa Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü Havzası'nın özellikle meyve üretimi için oldukça ideal bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Havzada Beyşehirli çiftçilerin ağırlıklı olarak pancar ve hububat tarımı ile uğraştığını belirten Erdoğan, son yıllarda artan maliyetler nedeniyle para kazanamadığından yakınan bölgedeki çiftçilerin meyve tarımına yönelerek mali durumunu daha iyi noktalara getirebileceğini vurguladı.

Meyvecilikte yüzde 70-80 karlarının olduğunu, diğer tarımsal ürünlerde böyle karlar alınamadığını ifade eden Erdoğan, Beyşehir Gölü Havzası'nda elma üretimi yaparak yöredeki çiftçiye örnek olduğunu, yöre insanının da bu imkanlardan yararlanmasını umduklarını söyledi.

Beyşehir, Hüyük, Derebucak ve Seydişehir yöresinin elma ve diğer meyvelerin yetiştirilmesine uygun bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Beyşehir'de Akburun köyü yakınlarında şu anda 100 dekarlık bir alanda tam ve yarı bodur elma üretimi yapıyoruz. Kurucuova bölgesinde ise Dedegül dağlarının eteğinde 700 dekarlık bir alanda geçici tür olarak sert çekirdekli meyve üretiyoruz. Buradaki kiraz üretimimiz ihracata yönelik. 3 yıl önce kurduğumuz elma bahçesinde, dördüncü yılda meyve almaya başladık. Burada dekarda ortalama 5 tonluk ürün almayı hedefliyoruz. Bu yılki beklentimiz 100 ton civarında ancak gelecekte bu miktarın 500 ton seviyelerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Burada 12 bin adet elma ağacımız var.''

Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka ise kurum olarak Beyşehir Gölü Havzası'nda bodur meyveciliğin yaygınlaştırılması için mücadele ettiklerini söyledi.

Özellikle bodur elmacılık konusunda bölgenin atılım yapabilmesi için yoğun bir gayret içerisinde olduklarını ifade eden Karşıyaka, Beyşehir Gölü'ne kıyısı olan arazilerde pilot bölge oluşturarak meyveciliği teşvik ettiklerini dile getirdi.

Kategori : GÜNCEL