Barzani duvarları yıktı

Barzani duvarları yıktı
Barzani ile yeni bir dönem mi başlıyor? Türk heyeti ile görüşmeden sonra Kürt lider buzları eritti.Abone olMesud Barzani, Bağdat'ta Türk heyetiyle görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan Kürt lider, karşılıklı diyalog kapılarını tamamen açtıklarını belirterek tarihi bir döneme girildiği söyledi.

Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, "Türkiye ile aramızdaki duvarlar yıkıldı, diyaloğun önü açık" dedi. Barzani, Türk heyetinden Murat Özçelik’le yaptığı görüşmeden sonra Türk hükümetinin daha önce Bağdat ile imzaladığı anlaşmaya ve kend Clıpper Çakmak ilerinin gerçekleştirdiği görüşmeye değinerek, "Eskiden Türkiye hiçbir şekilde bizimle ilişki kurmuyordu. Şimdi Türkiye, bizimle ve Bağdat'la ilişkileri geliştirmek için adım attı. Diyalog için yolumuz açık" diye konuştu. Barzani, yapılan görüşmenin de çok olumlu geçtiğini vurguladı. Barzani, "Yeni bir sayfa açıldı, görüşmeler devam edecek" ifadelerini kullandı.

BÜTÜN BUZLARI ERİTTİK

Barzani görüşmelerin devam edeceğinin altını çizerken diyaloğun nerede devam edeceği konusunda açıklama yapmadı. Bölgesel yönetimin başkanı seçildiğinden bu yana ilk kez bir Türk heyetiyle doğrudan görüştüğünü hatırlatan Barzani, "Bağdat'a gelen Türk heyetiyle görüşmelerimiz yeni bir başlangıçtır. Türkiye ile aramızdaki duvarlar yıkılmıştır. Aramızdaki buzları eritiyoruz. Bu görüşmeler aramızdaki sorunlara olumlu çözümler bulmak için bir başlangıçtır" şeklinde konuştu.

Bunun ilk görüşme olduğunu ve Bağdat'taki görüşmede PKK terörü veya bir başka konu hakkında konuşulmadığını belirten Barzani, bundan sonraki görüşmelerde sorunların detaylı olarak ele alınacağının altını çizdi. Barzani, "Bu ilk görüşmeydi. Görüşme ve toplantılar devam edecektir, görüşmeler hem burada hem Türkiye'de olacak" dedi.

IRAK İLE TÜRKİYE’NİN STRATEJİK GÜVENLİĞİ

Mesut Barzani, ABD ile imzalanması gündemde olan stratejik güvenlik anlaşmasına da değinerek, anlaşmanın imzalanmasını desteklediklerini açıkladı. Kürt Yönetimi olarak Irak Anayasası'na saygılı olduklarını ve sorunların anayasa çevresinde çözüme kavuşturulmasından yana olduklarını vurgulayan Barzani, güvenlik anlaşmasının Irak'ın egemenliğini ihlal etmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Kategori : GÜNCEL