Bazı tipi beslerme zararlı

Bazı tipi beslerme zararlı
Beslenme alışkanlıkları üzerine yapılan bir araştırma, kalp krizi riskini beslenerek nasıl önleyebileceğini ortaya koydu.Abone olBeslenme alışkanlıkları üzerine yapılan bir araştırmaya göre kızarmış ve tuzlu gıdaları salatalarla değiştirmek kalp krizi riskini üçte bir oranında azaltıyor.

Circulation dergisinde yayınlanan araştırmada tam 52 ülkeden 16 bin kişinin beslenme alışkanlıkları incelenmiş ve küresel boyutta üç farklı beslenme düzeni belirlenmiş.

Tipik Batı tarzı diyeti uygulayanlar, yağ, tuz oranı yüksek ve kırmızı et Promosyon Çakmak açısından da zengin besleniyorlar.

Dünya genelinde herhangi bir toplumda, kalp krizi riski taşıyanların yüzde 30'unun bu diyeti izledikleri belirtiliyor.

Ancak ölçülü, mevye - sebze açısından zengin bir diyetle bu riskin üçte bir oranında düşürülmesi mümkün.

Asya tipi diyet uygulayanlar, tofu benzeri soyalı gıdalar yiyor, soya ve benzeri soslar kullanıyorlar ancak bu da kalp krizi riski açısından çok da büyük bir fark yaratmıyor.

Ancak araştırmacılar, Asya tipi diyetin, örneğin çok tuzlu olan soya sosunun kalbe zararları bilinmesine rağmen, yine de çeşitli koruyucu besinler sayesinde dengelendiğini savunuyorlar.

Uzmanlar, kalp krizi geçirmiş 5561 kişiyle, çeşitli kalp rahatsızlıkları yaşayan 10646 kişinin, 19 gıda grubundan oluşan bir soru listesine yanıt vermelerini istemiş ve böylece beslenme risklerini tespit etmişler.

Buna göre Batı tarzı beslenenlerin, hiç kırmızı et ve kızarmış yemek yemeyen ya da çok az yiyen kişilere kıyasla, yüzde 35 oranında daha fazla kalp krizi geçirme riski taşıdıkları ortaya çıkmış.

Batı tarzı beslenmenin kalp hastalıklarına kapı açtığı biliniyor, aşırı tuz kullanımı yüksek tansiyona, yanlış yağ seçimi ise kan dolaşımı tıkanıklıklarına yol açabiliyor.

İngiltere Kalp Vakfı'ndan Ellen Mason ise beslenme sorunlarının küresel anlamda asıl altının çizilmesi gereken noktayı şu sözlerle açıklıyor:

"İster Bolton'da ister Bombay'da yaşayın, ister İngiliz, ister Afrikalı ya da Asya kökenli olun. Asıl hayati önem taşıyan şey, tuzlu, kızarmış ve yağlı gıdaları minimum düzeye indirmeniz ve sebze - meyve tüketimini artırmanızdır.'

Kategori : SAĞLIK