Rizede bal rekoltesi düştü

Rizede bal rekoltesi düştü
Rize'de geçen yıl 800 ton civarında bal üretilmesine rağmen bu yıl hava şartları rekolteyi oldukça aşağıya çekti.Abone olRize Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu, Rize'de geçen yıl 800 ton civarında bal üretilmesine rağmen bu yıl hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle ancak 550 ton civarında bal üretilebildiğini söyledi.

Civaoğlu, yaptığı açıklamada, Rize'de arıcılıkla uğraşan 3 binin üzerinde kişiden 600'ünün birliklerine üye olduğunu belirtti.

Rize'deki arıcıların yaklaşık 80 bin civarında kovanlarının bulunduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Civaoğlu, Rize'de yılda ortalama üretilen 800 ton bal ile il ekonomisine yılda yaklaşık 25 milyon YTL katkı sağladıklarını söyledi.

Civaoğlu, 2006 yılında çıkartılan yasanın ardından etiketsiz, üretim izni olmadan bal satışının yapılamayacağını, bu şekilde satılan balların toplanarak imha edilmesi gerektiğini kaydederek, ''Bu amaçla Rize'de üretilen balın gıda kodeksine uygun olmasın tokai çakmak ı sağlamak ve vatandaşın güvenini kazanmak için öncelikle tarım il müdürlüğü bünyesinde bal analiz laboratuvarı kurulması için girişimlerde bulunduk. Kurulan bu laboratuvarda balın 15 alanda analizi yapılabiliyor. Ardından da bal dolum tesisini kurduk. Bakanlığa yaptığımız üretim izni başvurumuzun onaylanmasının ardından tesisimiz faaliyete başlayacak. Birlik olarak, Türk Patent Enstitüsü'nde yaptığımız başvuru sonucunda aldığımız 'RAB 53' markasını kullanacağız'' dedi.

BALIN KALİTESİ AÇISINDAN RİZE İLK SIRALARDA

Fevzi Civaoğlu, Rize'de geçen yıl 800 ton civarında bal üretilmesine rağmen bu yıl hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle ancak 550 ton civarında bal üretilebildiğini kaydederek, şunları söyledi:

''Rize ülke genelinde en fazla bal üreten iller arasında ilk sıralarda değil, ancak üretilen balın kalitesi açısından ilk sıralardadır. Zaten ülke genelinde balın kilogramı 15 YTL civarında satılırken Rize'de balın fiyatının 30 ile 100 YTL arasında olması bunu göstermektedir. Ayrıca dünyaca ünlü Anzer balı da ilimizde üretilmektedir. İlimizde üretilen balın kaliteli olmasının nedeni Rize'nin bitki flora ve faunası açısından oldukça zengin olmasıdır. Ayrıca yöremizde birçok endemik bitki türü bulunmaktadır. Bunlar da ürettiğimiz balı kaliteli yapmaktadır.''

Yörede üretilen balın 'sertifikasız organik bal' olarak da adlandırılabileceğini, çünkü üretimde kullanılan bal mumunun dışında hiç bir yapay ürün kullanmadıklarını vurgulayan Civaoğlu, kovanların bulunduğu bölgelerde de hiçbir kimyasal ilaçlama yapılmadığını, bu sayede üretilen balın oldukça kaliteli ve doğal olduğunu kaydetti.

ARI KOVANLARINA PLAKA TAKMA PROJESİ

Civaoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği'nin birlikte hazırladıkları ve ortak yürütülen proje ile Türkiye genelinde arı kovanlarına plaka takma uygulamasının başladığını belirterek, ''Rize'de şu ana kadar 35 bin kayıtlı kovandan 10 binine plaka takıldı. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor. Kısa süre sonra uygulamayı tamamlayacağız. Bundan sonra arıcıların aldığı destekleme primi sadece plaka takılı olan kovan esas alınarak yapılacak. Bu nedenle plaka uygulaması, arıcılar için önemli bir çalışma'' dedi.

ORGANİK BAL ÜRETİMİ

Civaoğlu, bölgede en fazla kestane balı, ardından da çiçek balı üretildiğini bildirerek, şöyle dedi:

''Yöremizde sertifikalı organik bal üretimi Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde birkaç arıcı tarafından yapılıyor. Yılda üretilen organik bal da birkaç tonu geçmez. Aslında Rize'de organik bal üretmek zor değil. Çünkü Rize'de arıcılığın yapıldığı yüksek kesimlerde zaten doğal ortam var. Bu yerlerin yakınında sanayi yok. Bu yerlerde ilaçlama da yapılmıyor. Organik bal üretiminde en önemli sorun sertifika almanın maliyetinin yüksek olması. Bu maliyeti arıcıların tek başlarına karşılaması çok zor. Ancak 10-15 arıcı birleşirse maliyet daha az olabilir.''

Kategori : GÜNCEL