Yerli sığırlar yok oluyor

Yerli sığırlar yok oluyor
Hisar Dağı ve Gala Gölü çevresinde yaşayan yerli boz ırk sığırların sayısının giderek azaldığı açıklandı.Abone olTrakya Üniversitesi (TÜ) Keşan Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kök, Hisar Dağı ve Gala Gölü çevresinde yaşayan yerli boz ırk sığırların sayısının giderek azaldığını bildirdi.

Kök, yaptığı açıklamada, Hisar Dağı ve Gala Gölü çevresinde yaşayan yerli boz ırk (Boz Step) sığırların hiç bir insan müdahalesi olmadan beslenip, hastalıklara da dayanıklı olarak yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını söyledi.

Boz ırkı sığırl Kuvars kum arın Türkiye'de sadece Edirne'nin Enez ilçesine bağlı 3 köyde yetiştirilmeye devam ettiğini ifade eden Kök, ''24 yıl önce 1 milyon 200 bin adet olan boz step ırk sığır sayısı bugün bin 500 adede kadar düştü' dedi.

Boz ırk sığırların 100-300 adet sürüler halinde yetiştirildiğini ifade eden Kök, şöyle devam etti:

''Boz Step ırkı büyük sürüler halinde yetiştirilmektedir. Ve bu yetiştirilme tarzı ile nerede ise hiç bir şey vermeden yaz kış açık doğada veya basit sundurmalar altında hayatlarını geçirmektedirler. Hisar dağı ve Gala Gölü çevresinde yaşayan yerli boz ırk sığırlar, organik hayvancılık için model oluşturuyor. Etlerinin bu şekli ile değerlendirilmesi gerektiği ve tanıtımının yapılmasına çalışmaktayız. Özellikle günümüzde damak zevkinin farklı arayışlarına bir model oluşturmasını istiyoruz.

Verilen çok az kaba yeme karşılık verimin yüksek olduğu gözlenmekte. Et kalitesi bakımından karaca veya ceylan diyebiliriz. Çünkü bu hayvanlar yaşayış tarzı itibariyle de ancak kementle tutulabilmektedir veya kayalarda sıkıştırılmak sureti ile sağlık kontrolleri yapılan bir ırktır.''

Irkın bozulmadan korunmasına önem verilmesi gerektiğini bildiren Kök, ''devlet bu hususta önderliğini sürdürmeli. Çünkü, kültür ırkları hızlı bir şekilde ülkemizde hızla yayılmakta genetik potansiyeli de tehdit etmektedir'' diye konuştu.

Boz Step ırkı yetiştiricisi Bekir Aydoğdu da yaşamlarını doğada sürüler halinde devam ettiren sığırları, Amerikalı kovboylar gibi kement atarak yakaladıklarını söyledi.

Doğal ortamda beslenen bu hayvanlarda kolesterol bulunmadığını bildiren Aydoğan, ''Etleri karaca ve geyik eti lezzetinde, ancak şu ana kadar tanıtımını yapamadık'' dedi.

Kategori : GÜNCEL