Gazete, Türkiye'deki Uluslar arası Para Fonu (IMF) ile ilgili tartışmaları, ekonomideki son gelişmeleri ve küresel mali krizin Türkiye'ye etkilerini değerlendirdi. Türkiye'd türkmen refakatçi e IMF ile yeni bir anlaşmanın yapılıp yapılmaması konusunda tartışmalar ve kafa karışıklıkları olduğuna dikkat çeken Financial Times, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde, "Geleceğimizi sürekli IMF'den borç alarak karartmayız" sözlerine karşılık, dün Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, "IMF parasına ihtiyaç duyulmadığını ancak önümüzdeki günlerde buna ihtiyaç duyulabileceğini" ima ettiğini vurguladı.
Türkiye'nin mali krizlere pek yabancı olmadığını yazan gazete, son gelişmelere bakıldığında yabancı sermaye akışının gitgide azaldığını savundu. Politikacıların kötü gidişatı net olarak açıklamaktan kaçındıklarını yazan FT, hükümetin 2009 yılı için böyle bir durumda yüzde 4'lük büyüme beklediklerini kaydetti. Türkiye'de insanların enflasyon ve döviz kurunu yakın takibe aldıklarını da dikkat çeken Financial Times gazetesi, "Bir çok kişi enflasyon ve döviz kurunu hava durumundan daha fazla takip ediyor" yorumunu yaptı.
Türkiye'deki bankaların ABD ve Batılı bankalara oranla daha iyi bir şekilde sermayelendirilmiş ve dayanıklı olduklarına da dikkat çeken gazete, ancak bu durumun ülke ekonomisini keskin bir yavaşlamadan kurtaramayacağının altını çizdi. Türkiye'nin 2009 yılı için yüze 4 büyüme hedeflediğini aktaran FT, "Ekonomideki yavaşlama, hızla büyüyen ve hızla büzülen bir Türkiye için yeni bir moda olacak. Ancak hızla nüfusu artan ve genç nüfusa istihdam yaratan bir Türkiye için biraz acı olacak" ifadelerini kullandı.
Kategori : EKONOMİ