Donmuş fare kopyalandı

Donmuş fare kopyalandı
Kopya çalışmalarında yeni dönem. Japon bilim adamları, 16 yıldır donmuş halde bulunan fareyi kopyalamayı başardı. Abone ol

Japonya’nın Yokohama kentindeki RIKEN araştırma enstitüsüne bağlı Gelişimsel Biyoloji Merkezi’nden fare kopyalama uzmanı Teruhiko Wakayama ve meslektaşları, farenin hücre zarları, donmadan ötürü çatlamış olduğu halde hayvanı kopyaladı.

Wakayama’nın ekibi, kopya farelerin oluşturulması için klasik hücre çekirdeği transfer yöntemini kullandı. Yumurta hücresinden hücre çekirdeği çıkarıldı ve yumurtaya bunun yerine, kopyası yetiştirilecek olan donmuş hayvanın seo normal bir hücresinden hücre çekirdeği alınarak yerleştirildi. Ardından doğru biçimde kimyasal ve elektriksel tetikleme yapılarak, yumurta hücresinin, tıpkı bir sperm hücresiyle döllenmiş gibi bölünerek çoğalmaya başlaması sağlandı.

Çalışmalarını, “Proceedings of the National Academy of Sciences” adlı bilimsel dergide kaleme alan araştırmacılar, hücre çekirdeği transfer tekniklerinin, hayvanların yeniden canlandırılmasında kullanılabileceğini belirttiler. Makalede, bu tekniğin ayrıca, genetik stoklar oluşturularak korunması gereken türlere ait genetik bilgilerin sonraki kuşaklara aktarılmasını sağlayacağı belirtildi.

Araştırmacılar tekniğin, organizma parçalarının dondurularak uzun süreler saklanması yoluyla, değerli genetik stokların oluşturulabilmesine ve ileride gerekli olduğunda kullanılabilmesine imkan sağladığının altını çizdi.

Araştırmacılar makalelerinde, “Hücre çekirdeği transferi yöntemi bizlere, türü tükenme tehlikesi altında olan memelileri koruma imkanı sağlıyor” şeklinde yazdı.

MAMUT YENİDEN ORTAYA ÇIKARILABİLECEK Mİ?
Ancak araştırmacılar, soyu tükenmiş hayvanların yeniden yaratılmasının, bunlara ait canlı ve genetiği deforme olmamış hücrelere ulaşılmadığı sürece mümkün olmadığını da belirttiler.

Araştırmacılar şu ifadeyi kullandı:

“Donmuş durumda elde edilebilen, mamut gibi türü tükenmiş hayvanların canlı hücreleri elde edilemeyeceği için ve geriye kalan genetik maddeler deforme olmuş olacağı için, kopyalanarak yeniden canlandırılmaları, uygulanabilir değildir.”

Rus bilim adamları Sibirya’da, 40.000 yıl önce donarak ölmüş bir mamut kalıntısı bulmuşlardı. Wakayama’nın ekibi, bu tür kalıntılardan klonlama yapmanın kullanılabilir hücre çekirdeği bulunmasına bağlı olduğunu vurguladılar.



Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ