Onlara neden inanmıyoruz!

Onlara neden inanmıyoruz!
Cinsel istismara uğrayan mağdurlara inanmıyormuşuz. Neden mi işte cevapları....Abone ol

Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Türkay Asma,ömrünün yarısı kadar bir süreyi- 20 yılını çocuk istismarcıları ile mücadeleye adamış örnek bir isim. Avukta Asma'nın habercocuk.com'da yayınlanan  röportajından çarpıcı cevaplar:

Bu suçlara nasıl bakıyoruz?
Ülkemizde anlaşılmaz bir erkek bakışı var. Adam çocuk pornosu görüntüsü indirdiği iddiasıyla yakalanıyo Kuvars kum r. Birileri çıkıp diyor ki ‘ne var canım kimseye zarar vermemiş sadece izlemiş.’ Bunu söyleyenler arasında her meslek grubu var. Yargıçların, avukatların, doktorun, mühendisin bakış açısını değiştirmek gerekiyor.

Bu suçu neden masum görüyoruz ?
Kültürel yapımızla ilgili. Erkek yaparsa doğrudur. Seyretmişse ne olmuş denilebilir mi?! Çocuğu istismar etmiş oluyorsun. Bu sapıklar bir gün izler, bir gün gelir fırsatını bulursa tecavüz de edebilirler.

İstismara uğradığını öne süren çocuğa da mı bu şekilde bakıyoruz?
Küçük çocuk ya da gencin istismar içerikli iddialarına  çok az kişi inanıyor.Çünkü onu bir birey olarak kabul etmiyorlar. Takip ettiğim bir dosya vardı. 12 yaşındaki bir kız, önce olayı ilk paylaştığı öğretmenin ardından 21 kişinin tecavüzüne uğramış. Bu kız çocuğun avukatı oldum, karşımda ise onu ‘fahişe’ olarak tanımlamaya çalışan beş avukat vardı. Tecavüze uğradığını fiziksel olarak kanıtla denildi. Ancak fiziksel olarak kanıtlamak çok zor.

Cinsel suç mağdurlarına karşı yasalarımız mı yetersiz ?
Yasalarımızda istenen cezalar az değil. Buna itirazımız yok. Bakış açısı mağdurun ‘yalan öylediği’, ‘abarttığı’, ‘iftira’ amaçlı şikâyetçi olduğunun düşünülmesi

Neyi öneriyorsunuz?
Önce çocuğu bir birey olarak kabul edip saygı göstermek gerekiyor. Haklarına saygı duyulan çocuk başkaların ada saygı duyar. Önce bunu çözmemiz gerekir.
www.habercocuk.com



Kategori : SAĞLIK