İNTERNETHABER
Canlılar arasındaki en kötü hafızanın onlarınki olduğu bilinirdi. Daha doğrusu öyle düşünülürdü. Oysa bu sadece bir söylentiymiş.
Balıkların hafızasının 3 saniye olduğu söylentisi, yapılan deneylerle çürütüldü. Balıklar beş ay boyunca yaşadıklarını hatırlayabiliyorlar. Bu süre daha fazla uzar mı sorusuna şu anda net bir cevap veremeyen araştırmacılar, yaptıkları deneylerle sadece beş aylık süreyi kanıtlayabildik seo uzmanı lerini söylediler.
Deney süresi boyunca özel akvaryum ortamında eğitilen balıkların bir takım seslere tepki verdiklerini, tekrar doğal yaşam ortamına bırakıldıktan beş ay kadar sonra da aynı seslere tepki verdikleri ispatlandı.
Balıkların kötü hafıza nedeniyle yiyecek yediklerini hatırlamadıkları ve bu nedenle aşırı yemekten öldükleri de şimdiye kadar kabul edilmiş bir gerçekti. Oysa bu durumun nedeni hafıza değil, anatomik bir durum olarak balıklar da doyma hissinin olmamasıymış.
Bilim insanları, balık yetiştiren çiftçiler için de önemli bir ayrıntıya değiniyorlar. Balık çiftlikleri olan kişilerin, özel kafesler ve rejim sistemleri oluşturmasına gerek olmadığını, çünkü erişkin bir balık haline gelene kadar hatırladıkları sayesinde eğitilebileceklerini belirtiyorlar.
İsrail Hayfa'da bulunan Technion Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmayla, genç bir balığın beslenme zamanı sırasında belirli bir müziğe verdiği tepki takip edildi.
Balık, her seferinde aynı sesi duyunca yemek yemek için dönüyordu. Bir ay boyunca bu şekilde devam eden eğitimin ardından, balık denize kendi doğal ortamına bırakıldı. Araştırmacılar balığı bıraktıkları bölgeye kendi araç gereçlerini yerleştirdiler.
Dört veya beş ay sonra, balık artık erişkin bir duruma geldiğinde, denize yerleştirdikleri araçlarla aynı sesi bir daha verdiler. Ve daha önceden işaretlemiş oldukları balığın yine aynı sese gelip yemek arandığını kanıtladılar.
Balık üreticileri için ve tabi balık çiftliklerinin denize verdiği zararları engellemek için hem verimli hem de uygun olan balık eğitimi yönteminin ilerde çok daha verimli kullanılması bekleniyor.
Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ