Enflasyon beklentisi düştü

Enflasyon beklentisi düştü
Merkez Bankasının anketine göre 2009 sonu enflasyon beklentisi düştü. Abone ol

Merkez Bankasının anketine göre 2009 sonu enflasyon beklentisi, yüzde 7,84'e indi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığından basına yapılan duyuruda, bugünlerde bazı basın ve yayın organlarında son dönemde İMKB'de yaşanan gelişmelere ilişkin ''son derece yanıltıcı'' değerlendirmelerin yapıldığının görüldüğü belirtildi.

Duyuruda, bu ''yanlış ve yanıltıcı'' değerlendirmelere birebir cevap vermek yoluna gidilmeyerek, İMKB'nin genel politikası hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesinin, böylelikle yaşanan gelişmelerin belirli bir sağduyu ve mantık çerçevesinden değerlendirilmesine katkı sağlanmasının yararlı görüldüğü ifade edildi.

İMKB'nin gelişmiş ve gelişmekte olan ve dünya çapında belirli bir konumda bulunan diğer borsalar gibi düzenli ve etkin bir piyasa olma yolunda birincil olarak teknolojik girdileri kullanan bir borsa olduğu vurgulanan duyuruda, teknolojinin, bugün piyasaların işleyişini şekillendiren, erişimi kolaylaştıran en önemli unsur olarak kabul edildiği kaydedildi.

Duyuruda, ''İşte bu nedenledir ki Borsamıza emir iletimi 2008 yılı sonu itibariyle yüzde 95 oranında elektronik kanallardan gerçekleşmiştir'' denildi.

Bu gerçeği her zaman yakından taki seo firması p eden İMKB'nin, 2009 yılından itibaren üyelerinin elektronik emir iletim kapasitesini önemli ölçüde artırma kararı aldığı ve bu kararın uygulamaya konulduğu hatırlatılan duyuruda, yapılan yeni uygulama ile üyelerin elektronik emir iletimi kapasitesinin yüzde 100'ün üzerinde artırıldığı, üyelerin emir iletiminde bir dar boğaz yaşamalarının önüne geçildiği ifade edildi.

Tüm sektörlerde olduğu üzere emek yoğun ortamdan, teknoloji yoğun bir ortama doğru yapılan geçiş sonucunda Borsa salonlarından bulunan terminallere olan üye talebinin, giderek artan elektronik emir iletim imkanları sayesinde kendiliğinden azaldığına işaret edilen duyuruda, borsa salonlarında tahsis edilen terminal sayısının emek yoğun dönemde bin 200 adede ulaşmışken, yapılan düzenlemelerden bağımsız bir biçimde üye talebinin azalması sonucu zaten 2008 yılı içerisinde fiilen 400 adede kadar gerilediğine dikkati çekildi.

Duyuruda, şunlar kaydedildi: ''Değerlendirmeler yapılırken şu gerçeğin de gözden uzak tutulmaması yararlı olacaktır. Teknolojideki ilerlemeler neticesinde son yıllarda dünyadaki birçok borsada işlem salonlarının tamamen kapatıldığı ve tüm işlemlerin aracı kurumlar üzerinden elektronik ortamda yürütüldüğü görülmektedir. Buna rağmen İMKB, piyasamızın gelişme süreci ve ihtiyaçlarını da dikkate alarak, yatırımcı sayısının da artırılmasına yönelik tanıtım ve hisse senedi kültürünün oluşturulması amacıyla borsamız binasında bulunan işlem salonlarının bugüne kadar kapatmamıştır ve kapatmayı da planlamamaktadır. Aksine işlem salonlarının piyasanın varlığını yansıtmadaki önemine istinaden daha aktif kullanılacak şekilde teknolojik imkanlarla donatılarak korunması amaçlanmaktadır.''

TERMİNAL İHALESİNE İLGİ GÖSTERİLMEDİ
Duyuruda, üyelere verilmiş olan yüksek kapasiteli Ex-API terminallerinin yanı sıra, azalan fiili kullanıma rağmen borsa salonlarının muhafaza edilmesi yönündeki kararlılıkları doğrultusunda borsa işlem salonlarında üye başına 2 adet terminalin ücretsiz olarak tahsis edildiği, ilave istekte bulunabilecekler için ise 200 adet terminalin ihaleye çıkarıldığı hatırlatıldı.

Üyelerden gelen talebe bağlı olarak terminallerden sadece 171 adedinin kullanım için tahsis edildiği belirtilen duyuruda, ''Görüldüğü üzere üyelerimiz daha önceleri yoğun ilgi gösterdikleri terminal ihalesine bu sefer ilgi göstermemiş, ihale ile alınan terminal sayısı ücretlerde reel anlamda artış olmamasına rağmen 171 ile sınırlı kalmıştır. Dolayısıyla İMKB tarafından kullanılan terminal sayısının kısıtlanmasından ve her hangi bir yetersizlik durumundan söz etmek mümkün değildir'' ifadesi kullanıldı.

EKONOMİK KRİZİN FİNANSAL SEKTÖRE YANSIMALARI
Dünyada başlayan ve Türkiye'yi de büyük ölçüde etkisi altına alan ekonomik krizin, reel sektörde olduğu gibi finansal sektörde de olumsuz yansımalarının görüldüğü ifade edilen duyuruda, şunlar kaydedildi: ''Küresel olarak ekonomik faaliyetlerin durgunlaşması sonucunda bunun etkisi borsalarda da hissedilmiş, piyasalar büyük değer kayıpları yaşarken işlem hacimleri de önemli ölçüde düşmüştür. Ekonomik krizin etkileri Borsamızda da benzer şekilde yaşanmış, aracı kurumlar düşen piyasalar ve azalan yatırımcı ilgisi nedeniyle yaşadıkları gelir kayıplarını çeşitli şekillerde telafi etmeye çalışmışlardır. Bu doğrultuda ülkemizde pek çok sektörde görüldüğü gibi finansal sektörde de işten çıkarmalar yaşanmıştır. Ancak yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde ve SPK tebliğinin uygulamasının da bir yıl ertelenmesine rağmen, bu işten çıkarmaların yaşanan ekonomik krizle doğrudan alakasını göz ardı edip, bunun yerine İMKB düzenlemelerinin gösterilmesinin doğru olmadığı düşünülmektedir.

Sonuç olarak İMKB, sektördeki tüm katılımcıların haklarını da gözeterek işlem salonlarını da modernize edip koruma ve teknolojik gelişmeleri takip ederek piyasaların gelişimine katkıda bulunacak her türlü yeniliği uygulama konusundaki kararlılığını sürdürecektir.''



Kategori : GÜNCEL