Soylunun Ermenistan tepkisi

Soylunun Ermenistan tepkisi
Süleyman Soylu "fantastik bir ziyaret" dediği Ermenistan gezisi için bakın neler söyledi?Abone olDemokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tartışma yaratan Ermenistan ziyaretini “Ben inanıyorum ki, kendisi de ‘Ben bu ziyareti niçin yapıyorum’ diye düşünüyordur” sözleriyle değerlendirdi.

Soylu, Kanal T’de katıldığı bir programda konuya ilişkin bir soruyu yanıtlarken, “Biz Ermenistan’la ilgili hangi hazırlığı yapıyoruz da sayın Cumhurbaşkanı oraya gidiyor?” diye sordu.

Ermenistan’ın Türkiye’den toprak talebini anayasasında bulundurduğunu, soykırım iddiasını sürdürdüğünü, Azerbaycan’ın yüzde 20’sini işgal ettiğini anımsatan Soylu, şöyle konuştu:

“Ben Ermenistan’a gitmesin demiyorum. Gitmesin demem de. Demokrat Parti olarak sınırlar açılsın, Ermenistan’la iyi ilişkiler içinde olalım ama tüm bu sorunlar ortada dururken ve bütün bu sorunları milli ülküsü haline getirmiş Ermenistan varken, Türkiye hiçbir şey olmamış, hiçbir şey yokmuş gibi bir değerlendirme içerisinde politika izlememeli.”

“Türkiye’nin bir milli stratejisi yok Ben inanıyorum ki sayın cumhurbaşkanı da bu ziyareti ‘ben niçin yapıyorum’ diye düşünüyordur” diyen Soylu, şöyle devam etti:

DIŞ POLİT rhode island seo İKA FANTEZİLER ÜZERİNDEN YÜRÜMEZ

“Dış politika fanteziler üzerinden yürümez. Dış politika şov siyasetler üzerinden yürümez. Böyle şov siyasetleriyle bu işler olmaz. Bu işte benim tedirginlik duyduğum taraf şu. Elbet cumhurbaşkanı gidebilir ben bundan hiçbir endişe duymam. Yine söylüyorum sınırlar elbet açılabilir, bundan hiçbir endişe duyulmaması lazım, Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler sonuna kadar iyi ilişkiler olmalıdır. Bundan hiçbir endişe duyulmaması lazım. Ancak benim söylemek istediğim bu ziyaretler fantastik ziyaretlerin ötesine gitmelidir. Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi tarihsel aklını, yeteneğini, bilgisini ve gelecek öngörüsünü bu ziyaretlere katmalıdır. Ben katılmadığı kanaatini taşıyorum.

ZİYARET PAPATYA FALINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Ve ziyaret neredeyse bir papatya falına dönmüştür. Yani gidecek mi gitmeyecek mi? Türkiye Cumhuriyeti Devleti ciddi bir devlettir ve böyle bir papatya falı üzerinden kendi dış politikasını yönlendirmemelidir. Türkiye bu ziyarete hazırlıksızdır, Türkiye’nin bu ziyarette bir perspektifi, hedefi stratejisi yoktur. Türkiye’nin bu ziyarette tarihsel bir çizgisi söz konusu değildir.”

TÜZMEN’İN TAVRI DOĞRU, RUSYA PARYA MUAMELESİ YAPIYOR

Soylu, programda kabinede çatlağa neden olan Rusya ile ticaret krizine de değindi. Rus mallarını gümrüklerde kırmızı bölgeye çektiren Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’e destek vererek hükümeti eleştiren Soylu, şu eleştirilerde bulundu:

“Ben uzun zamandan beri Kürşat Tüzmen’in yaptığı işlerden bir tanesini beğendim. Doğru bir tavır ortaya koydu, bir devlet tavrı ortaya koydu ama hükümetin böyle bir anlayışı yok. Rusya, Türkiye’ye bir parya muamelesi ediyor ve buna itiraz eden ve buna itiraz eden bir anlayış yok”

PAŞALARA ZİYARET “MANİDAR”

Soylu, programda Korgeneral Galip Mendi’nin tutuklu bulunan emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’u ziyaretine de değindi. “TSK adına bir ziyaret gerçekleşti. TSK’nın kendi resmi sitesinde yayınlanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna Soylu, “Son günlerde yaşadığımız olaylardan anlıyorum ki Türkiye, hala hukuk devleti ve demokratik bir devlet vasfını kazanamamış bir ülkedir. Çok net. Sayın Başbakan bunu ‘insancıl ziyaret olarak nitelendiriyor’ Evet, insancıl ziyaretler olabilir. Ama bu insancıl ziyaretler Genelkurmay Başkanlığı’nın sitesinden yayınlanmaz. Doğru bir ziyaret olarak değerlendirmiyorum. Bir dava var, bu dava devam ediyor. Bir kere Anayasa’nın 138’nci maddesi ile çelişir bu iş. Oradaki hakim neye göre karar verecek? 28 Şubat’ın temel sebeplerinden bir tanesi değil miydi Adalet Bakanı Şevket Kazan’ın Sincan Belediye Başkanı’nı ziyareti. Türkiye hangi noktaya gidiyor?. Biz 28 Şubat’a niçin karşıyız. Birtakım yargı mensuplarının gidip Genelkurmay karargahında brifing almasından dolayı karşı değil miyiz? Niçin demokrasiden yanayız. Dün oraya korgeneral gitti, ne ispat edildi? Bugün milyonlarca insan tek bir cümle söylüyor. “Evet ordu bu işin arkasına geçti”, evet bunun algısı budur. Bunun algısı değişmez. “buradan bir şey çıkmayacak” Peki buna ne hakkı var bu kimsenin. Bir kere manidar bir ziyaret.”

AKP’YE BÜYÜK SUÇLAMA

AKP hakkında reddedilen kapatma davasına değinen ve bu süreçte “kıvırmadan”, kapatılmanın doğru olmadığını anlattıklarını belirten Soylu, AKP’nin en büyük tehlikesinin demokrasi konusunda olduğunu söyledi.

Soylu, “AKP’nin demokrasiye verdiği zararı ancak bugüne kadar belki darbeler verebilmiştir” dedi.

DP’Yİ ALDIĞIMIZ NOKTADAN İKİ KAT İLERDEYİZ

Kamuoyu araştırma şirketlerini de “vicdan ve ahlaka” davet eden Soylu, DP’nin durumu konusunda “Biz, aldığımız noktadan iki kat ilerideyiz” açıklamasında bulundu.




Kategori : POLİTİKA