Doğanın milyar dolarlık projesi

  • Ana Sayfa
  • Doğanın milyar dolarlık projesi
Doğanın milyar dolarlık projesi
Kavganın odağında Hilton otelinin Taksim arazisi yatıyor. Aydın Doğan'ın Hilton'a düşündüğü plan ne?Abone olAydın Doğan'ın 2005'te satın aldığı Hilton Oteli'nin arazisinde, proje hayat geçerse kazancının, 3 milyar doları bulacağı belirtiliyor. Ancak bölge sit alanı ilan edilince Doğan'ın planı suya düştü.

Sabah gazetesi Doğan'ın o araziye yapmayı düşündüğü dev kompleksi yazdı. 2005 yılından itibaren bugüne gelinen noktayı satır başlarıyla duyurdu:

3 MİLYAR DOLAR KAZANÇ

1-Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan 2005 yılında Hilton Oteli'nin arsasını 255 milyon dolara satın aldı. Daha sonra Şişli Belediyesi'ne plan değişikliği yapılması için başvurdu. Şiş greek google seo li Belediyesi Şişli Merkez ve Çevresi Nazım İmar Planı çerçevesinde hazırladığı planlarda Hilton Oteli arsasındaki yerüstü yapılaşma emsali olan 0.7'yi 3.5 kat arttırıp 2.7'ye yükseltti.



233 BİN METREKAREYE İNŞAAT
2-Aydın Doğan'ın istediği plan tadilatı değişikliği Şişli Belediyesi tarafından yapıldı. Böylece 63 dönümlük arazi üzerindeki 43 bin metrekarelik yerüstü inşaat alanı, emsalin 3.5 kat artırılması sonucu 233 bin metrekareye çıkartılmış oldu. Uzmanlara göre bu plan değişikliği, Aydın Doğan için 3 milyar dolar değerinde bir kazanç anlamına geliyordu.

3-Şişli Belediyesi, Hilton Oteli ile ilgili plan tadilatı değişikliği teklifini hazırladıktan sonra Şişli Merkez ve Çevresi Nazım İmar Planı içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) sundu. Planlama Müdürlüğü'nün 5545 no'lu teklifi ile Hilton planı İBB Meclisi'ne ilk kez Ocak 2007 tarihinde geldi.

TEMASLARINI SIKLAŞTIRDI
4-İBB Meclisi, kendilerine gelen ve 3.5 kat fazla yapılaşma istenen plan tadilatı teklif dosyasını, 444 gündem numarasıyla İmar Komisyonu'na havale etti. İmar Komisyonu ise dosyayı değerlendirmek için İBB Planlama Müdürlüğü'ne gönderdi. Bu arada Aydın Doğan da Hilton Oteli planını hayata geçirebilmek adına, seçim sürecinde Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü nezdinde yürüttüğü temaslarını daha da sıklaştırdı.

NİSAN 2007'DE RESMEN SİT OLDU
5-Bu sırada İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu bazı sivil toplum kuruluşlarının müracaatını değerlendirerek, Hilton Oteli'nin de bulunduğu bölgeyi SİT alanı ilan etti. Hilton Oteli binasını da taşınmaz kültür varlığı olarak tescil etti. Bu da, arazi üzerinde hiçbir şey yapılamayacağı gibi otel binasına da dokunulamaması gerektiği anlamını taşıyor. Dolayısıyla Doğan'ın planı da hayata geçemiyor.

6-Planların İBB'ye gönderilmesinden ve detayların ortaya çıkmasından hemen sonra itirazları değerlendiren İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bölgeyi 1759 No'lu Yapı Adası Kültür Varlığı olarak 11 Nisan 2007'de onayladı.

Kategori : GÜNCEL