Dünya borsaları uçuşa geçti

Dünya borsaları uçuşa geçti
Bunun nedeni Amerika'nın 2 firmanın yönetimine el koyması... Bu neden bu kadar önemli diyorsanız uzmanlara bir kulak verin. Abone ol12 trilyon dolarlık ABD mortgage pazarının 5 trilyon dolarını oluşturan Freddie Mac ve Fannie Mai adlı iki şirkete ABD hükümetinin el koyması, döviz ve hisse senedi piyasasını büyük oranda etkiledi.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson'ın deyişiyle batmasına izin verilemeyecek kadar büyük olan bu iki şirketi kurturabilmek için ABD hükümetinin borçlanmak zorunda kalacağı beklentisi doların değer kaybetmesine yol açtı.
< seo agency br>Borsalar ise, "Bush yönetimi krizin büyümesine izin vermeyecek" beklentisiyle adeta uçuşa geçti. Asya ve Avrupa borsaları yüzde 3'ün üzerine çıkarken, İMKB'de bu yükselişe ayak uydurdu.

Peki dünya neden bu iki kuruluşun kurtulmasıyla ilgileniyor? Çünkü bu iki kuruluş 5 trilyon dolarlık mortgage kredisine garanti vermiş durumda ve bu kredilerin en az 1 trilyon dolarlık kısmı Asya ve Avrupa'daki yatırımcılarla, finans kuruluşlarının elinde.

Eğer bu iki kuruluşun batmasına izin verilseydi, Asya ve Avrupa'daki yatırımcılar büyük zararlara uğrayacaklar ve bu yatırımcıları yeniden ABD kaynaklı tahvilleri almaya ikna etmek zor olacaktı.

TÜRKİYE AÇISINDAN...
Türkiye açısından ise dünya çapında krizin derinleşmesi, büyük oranda sıcak para girişine muhtaç olan Türkiye'ye yönelik ilginin azalması sonucunu doğurabilirdi.

Dünya genelinde kriz olasılığı arttıkça yatırımcılar Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden daha güvenli gelişmiş ülkelere yönelmeyi tercih ediyor.

DÜNYA BORSALARINDA SON DURUM

İMKB:
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, Cuma günü ikinci seans kapanışına göre 1.356,69 puan artarak günün ilk yarısını 40.472,32 puandan tamamladı. Birinci seansta, hisse senetlerinin ortalama değer artışı yüzde 3,47 oldu.

Birinci seansta 853 milyon 669 bin 216 YTL'lik işlem hacmi oluştu. En çok işlem gören hisse senetleri Garanti Bankası, İş Bankası (C), Akbank, Vakıfbank ve Yapı ve Kredi Bankası oldu.

Çin borsası:
Çin Menkul Kıymetler Borsası Şangay Bileşik Endeksi, yüzde 2.68 oranında değer kaybederek, son 21 ayın en düşük endeks değeri olan 2.143,421 puandan kapandı.



Kategori : EKONOMİ