Pompei felaketi tekrarlanabilir

Pompei felaketi tekrarlanabilir
Pompei kentini 200 bin kişiyle yutan yanardağ şimdi daha büyük bir kenti tehdit ediyor. Abone ol

İtalya'daki Vezüv yanardağının, MS 79'da Napoli'nin güneyindeki Pompei kentini yok etmesine benzer şekilde patlayabileceği belirtildi.

POMPEİ'DE ÜZERİNE LAV YAĞAN İNSANLAR TAŞA DÖNMÜŞTÜ. ŞİMDİ ONLAR AÇIKHAVA MÜZESİNDE SERGİLENİYOR. TAŞA DÖNEN İNSANLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ... Magma odalarından çıkan maddeleri in yunanistan seo celeyen Fransız ve İtalyan araştırmacılar, 1944'ten bu yana "sakin duran" Vezüv'ün patlamasının 700 bin kişinin hayatını tehdit edebileceğini belirtti.

Yerin 8-9 km altındaki magma türünün incelenmesinin çok önemli olduğunu kaydeden araştırmacılar, bu magmanın yapısının binlerce yıl öncekine benzer olması halinde son derece güçlü bir patlamanın meydana gelebileceğini vurguladı.

Bu magmanın 1944'teki son patlamada olduğu gibi bazaltik bir yapıya sahip olması halindeyse patlamanın çok şiddetli olmayabileceği ifade edildi.

Yanardağın 64 yıldır faaliyete geçmemesinin magma cebinin dolmasının durduğu anlamına gelebileceğini, ancak bu durumun yanardağ bacasının tıkandığını da gösterebileceğine de dikkati çeken araştırmacılar, baskının yanardağın patlamasına yol açabileceğini, böyle bir senaryonun gözardı edilemeyeceğini belirtti.

Araştırma, Nature (Doğa) dergisinde yayımlandı. Vezüv'ün 24 Ağustos 79'daki patlaması sonucu Pompei haritadan silinmiş, kent iki gün sonunda 6-7 metre derine gömülmüş ve 200 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti.

Bu büyük patlamada çıkan kül ve lav karışımının insanların ve eşyalarının üzerini örtü gibi kaplaması ve oksijenle ilişkiyi kesmesi kalıntıların taşlaşmış şekilde günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştı.

Kategori : DÜNYA