ABD'nin, bu talepleri, İsrail'in İran'daki nükleer tesisleri vurabileceği endişesiyle geri çevirdiği de ifade edildi.
Habere göre, her iki ülke yetkilileri, İsrail'in gelişmiş silahlarla ilgili talebini son birkaç aydır tartışıyor. ABD'nin İsrail'in talebini tümüyle geri çevirme kararı alması halinde, bunun İsrail'in İran'a (muhtemel) saldırısını çok güçleştireceği kaydedildi.
Haaretz, yaklaşık bir ay kadar önce de Bush yönetiminin, İsrail'in İr avukat seo an'a saldırı yeteneğini çok güçlendireceği belirtilen yeni gelişmiş silahlarla ilgili talebini geri çevirdiğini yazmıştı. ABD yönetiminin, söz konusu talebi, İran'a saldırı için hazırlık sinyali olarak gördüğü de belirtiliyor.
İsrail'in ABD'den istediği belirtilen silahlar arasında şunlara yer verildi:
GBU-28 sığınak bombaları: 2005'te ABD bu bombaları İsrail'e verdiğini belirtmişti. 2006 yılı ağustosunda, New York Times gazetesi, Hizbullah ile yürütülen savaşın en yoğun günlerinde, ABD'nin takviye bomba sevkıyatını hızlandırdığını yazmıştı. Her biri 2.2 ton ağırlığında olan sığınak delici veya imha edici özelliğe sahip bu bombalar, betonla güçlendirilmiş sığınakların 6 metre kadar içine işleyebiliyor.
Hava koridoru yetkisi: İran'a (muhtemel) bir saldırının Irak hava sahası üzerinden bir geçiş alanı zorunluluğunu beraberinde getirdiği belirtilirken, İsrail jetlerinin, Amerikan savaş uçakları veya uçak savar füzelerinin dost ateşine maruz kalmadan geçebilmeleri için bir hava koridoruna ihtiyaç bulunduğu ifade ediliyor. Amerikan yönetiminin bu talebi de geri çevirdiği, ABD tarafının İsraillilere, "Irak Başbakanı Nuri El Maliki'den izin alın", ayrıca "İstiyorsanız onunla birlikte koordine edin" dediği öne sürülüyor.
Hava yakıt ikmal uçakları: İran'a bir saldırı, savaş uçaklarının geri dönüşü sırasında yakıt ikmalini de gerekli kılıyor. Haaretz'in haberinde, bu konuda birkaç hafta önce İsrail'in Kanal 10 televizyonunun verdiği habere de dikkat çekildi ve ABD'nin, Boeing 767 model gelişmiş yakıt ikmal uçağı talebini geri çevirdiğinin aktarıldığı kaydedildi.
İsrail Hava Kuvvetlerince kullanılan yakıt ikmal uçaklarının oldukça demode olduğu ve İsrail'den çok uzakta yapılacak bir operasyonda işi güçleştireceği belirtildi. İsraillilerin yakıt ikmal uçağı talebine ABD "evet" demiş olsa bile uçakların teslim sürecinin birkaç yıl alabileceği ifade ediliyor.
İsrail ordusunun, bir süre önce, daha önce başbakanlığın hizmetinde bulunan bir Boeing 707'yi yakıt ikmal uçağı olarak hizmet görmek üzere revizyondan geçirdiğini duyurduğu da hatırlatıldı.
Gelişmiş teknoloji sistemleri: İsrailli kaynakların bu konuda herhangi bir ayrıntı vermekten kaçındıkları da ifade ediliyor.
İsrail'in bu taleplerinin, ABD Başkanı George Bush'un geçen mayıs ayında yaptığı ziyaret sırasında ve ardından Savunma Bakanı Ehud Barak'ın temmuzdaki ABD ziyareti sırasında müzakere edildiği hatırlatılırken, Bush'un ziyareti sonrası Amerikalıların, İsrail tarafına, İran'ın nükleer projesinin durdurulması için diplomatik yolları kullanmaktan yana olduklarını açıkça söyledikleri, böylece İsrail'in İran'a bir saldırı konusunda Washington'dan "yeşil ışık" alamadığı vurgulandı.
Kategori : DÜNYA