Zanaya 60 yıl hapis istemi

Zanaya 60 yıl hapis istemi
Kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana çeşitli tarihlerde düzenlenen toplantı, gösteri ve mitinglerde yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle bugün hakim karşısına çıktı.Abone ol

Kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana çeşitli tarihlerde düzenlenen toplantı, gösteri ve mitinglerde yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle bugün hakim karşısına çıktı. İddianamede yer alan cümlelerin kendisine ait olduğunu belirten Zana, bunun dışında savunma yapmayacağını belirtti. Savcı mütalaasında, Zana'nın yaptığı konuşmalar nedeniyle toplam 60 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Diyarbakır, Batman, Bingöl ve Avrupa Parlementosu'nda son 1 yıl içerisinde çeşitli tarihlerde yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle hakkında dava açılan DEP eski milletvekili Leyla Zana'nın yargılanmasına Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmad sağlık seo a Leyla Zana ile avukatları hazır bulundu. İddianamenin okunmasından sonra söz alan Zana, şunları söyledi:

"Yaptığım konuşmalar düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Konuşmalarımda `sayın Öcalan'ın Kürt halkı tarafından siyasi irade olarak kabul edildiğinden' söz ederek, 1982 Anayasa'sının Kürt halkını yok saydığı, fikir ve düşünce hürriyetine izin vermediğini düşünerek savunma yapmayı bile düşünmüyorum. Hatta savunma yapmaktan çekilebilirim. Ayrıca ben konuşmamda Abdullah Öcalan'ın İmralı'daki döneminden söz ettim, Kürdistan kelimesini ise ben icat etmedim. Tarihte olan bir terimdir. Her halkın üzerinde yaşadığı toplumun adı vardır. Kürtlerin de yaşadığı toprağın adı Kürdistan'dır, ayrıca bir toplantıda okuduğum bildirgede sözünü ettiğim Kürt hareketi ve önderi olarak sayın Öcalan'ı kastettim, çünkü kadının özgürleşmesinde büyük katkısı olmuştur. Nevruz günü yaptığım konuşmada ise `Sizin iradenizle 2010 yılında aramıza gelecek ve beraat edecek olan' kişi olarak sayın Öcalan'ı kastettim. Ancak bunu propaganda amacıyla söylemedim."

60 YIL HAPİS İSTEMİ

Savcı mütalaasında, sanığın Diyarbakır'da çeşitli tarihlerde DTP il örgütünün düzenlediği Demokratik Toplum Kongresi, 2008 yılı Nevruz kutlamaları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya karşı düzenlediği sınır ötesi operasyonu protesto mitingi, Bingöl, Batman ve Diyarbakır'da 22 Temmuz seçimleri öncesi düzenlenen seçim mitingiyle Avrupa Parlementosu'nda Kürtçe yaptığı konuşmalarda PKK'yı ve Abdullah Öcalan'ı övücü konuşmalar yaptığı, gençleri askerlikten soğuttuğu, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu'sundan `Kuzey Kürdistan', Irak'ın kuzeyi'nden ise `Güney Kürdistan' olarak söz ettiğini, Abdullah Öcalan'ın Kürt halk önderi olduğu, güvenlik güçlerinin PKK'ya yönelik sınır ötesi operasyonunundan işgal harekatı olarak söz ettiği, Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının Kürtlerin gönlünde siyasi bir deprem yarattığı, PKK'nın sivil itaatsizlik eylemi olarak başlattığı `Edi Bese' (Yeter Artık) kampanyasını sahiplendiği, PKK'ya yapılan operasyonları Kürtlere mermi yağdırma olarak değerlendirdiği, bu açıklamalarından dolayı yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 maddesi uyarınca toplam 45 yıl, ayrıca örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten TCK'nın 314/2 maddesi uyarınca 15 yıl olmak üzere toplam 60 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme, sanık avukatlarına son savunmalarını hazırlamaları için süre verilmesine karar verip duruşmayı erteledi.lanacak.



Kategori : GÜNCEL