e-tebligat dönemi başlıyor

e-tebligat dönemi başlıyor
Adalet Bakanlığı'ndan müthiş yenilik! Eğer tasarı yasalaşırse adelet mekanizmasındaki yük büyük oranda açalmış olacak.Abone olAdalet Bakanlığı, Tebligat Kanunu’nda değişiklik yapılması için düğmeye bastı. Adalet Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü ‘Tebligat Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ taslağı hazırladı. Taslak yasalaşırsa yargıda iş yükü, masraflar azalacak ve davaların görülme süresini kısalacak.

Hazırlanan kanun taslağında tebligatların elektronik posta ile gönderilmesinin önü açılıyor. Elektronik posta yoluyla yapılacak olan tebli çok dilli seo gat, muhatabın elektronik posta kutusuna ulaştığı tarihten itibaren üç gün sonra yapılmış sayılacak. Taslağa göre, sermaye şirketlerine yapılacak olan tebligatların elektronik posta yoluyla yapılması zorunlu kılınıyor.

Tebligat Kanunu’nun değişmesiyle, posta masrafları azalacak. Tebligat Kanunu’nda yapılacak değişikliğin ardından adalet Bakanlığı veya Başbakanlık nezdinde tüm kişi ve kuruluşlara sadece tebligatlarda kullanılacak bir elektronik posta adresi verecek birim oluşturulacak.
Taslakta, davaların görülme süresini kısaltacak düzenlemeler de yapıldı. Tebligatların yapılmaması veya geç yapılması nedeniyle uzayan davalar, tasarının yasalaşması halinde daha kısa sürede sonuçlanacak. Yargı çevreleri, taslağın yürürlüğe girmesi halinde davaların görülme süresinin yaklaşık 2 yıl öne çekileceğine dikkat çektiler.

KİŞİNİN SON ADRESİNE GÖNDERİLEN TEBLİGAT İLETİLMİŞ SAYILACAK
Kanun taslağında, “Tebligat yapılamaması halinde muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır" hükmü yer alıyor. Bu maddenin yasalaşması halinde, tebligatların yapılamaması nedeniyle uzayan davalar, daha kısa sürede sonuçlanacak. Çünkü, halen yürürlükte olan yasaya göre muhataba ulaşıncaya dek tebligatın yapılması öngörülüyor.

E-POSTA ADRESİNİ VER, TEBLİGATIN MAİLİNE GELSİN
Reform niteliğindeki yasa taslağına göre, kişi ve kuruluşlar dava açtıkları zaman ve kendileri aleyhinde açılacak olan bir davada mahkemeye e-posta adreslerini verirlerse tebligatlar e-posta adreslerine gönderilmeye başlanacak. Elektronik posta yoluyla yapılacak olan tebligat, muhatabın elektronik posta kutusuna ulaştığı tarihten itibaren üç gün sonra yapılmış sayılacak.


Kategori : GÜNCEL