Rusyayı parayla terbiye ettiler

Rusyayı parayla terbiye ettiler
Gürcistan'ı işgal eden Rusya'ya askeri olarak karşılık veremeyen Batı, ekonomik harekata başladı.Abone olRus borsalarının üçte ikisini elinde tutan Batı ülkeleri, bir günde yüzde 17 düşürdüğü endeksi, yine bir günde yüzde 28 yükselterek tüm iktisadi dengeleri bozdu

Krizin ilk dalgasının yaşandığı Kara Pazartesi'de yüzde 5'ten fazla düşen Rus borsasında, ikinci dalganın yaşandığı salı gün hacklink ü yüzde 17'lik kayıp oluştu. Bu şok düşüşlerin önüne geçmek isteyen Ruslar, salı günü çareyi borsalarını işleme kapatmakta buldu. İki günde yüzde 20'den fazla değer yitiren Rusya'da bu düşüşlere gerekçe olarak 'Gürcistan'ın rövanşı alındığı' yorumları yapıldı. Kimse yatırımcının güvenli cenneti Rusya'da piyasaların olumsuz bir sürece gireceğini düşünmüyordu. Ancak giderek büyüyen küresel kredi krizinin yarattığı tedirginlik, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Gürcistan operasyonu ile birleşince Rus borsası 98 sonrasında en kütü düşüşünü yaşadı.

BUNUN ADI EKONOMİK SAVAŞ

Rusya'daki oynaklığın yabancı satışlarından kaynaklandığı belirten stratejistler, bu satışların arkasında 'Gürcistan sorunu ve petrol' olabileceği ihtimalinin üzerinde duruyor. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) eski daire başkanlarından Prof. Dr. Mahir Kaynak, Rusya'da küresel sermayenin beslendiği ABD'nin, petrollerin tamamını denetim altına almak istemesi sonucu oluşan siyasi kriz yaşandığını belirterek, 'Rus borsasında yaşanan iniş çıkışlar bir çatışma. Bu çatışma da petrolün geçiş yolunu tehlikeye sokuyor. Amaç aslında arzı kısmak. Bu da bölgesel krize yol açar. Çünkü ABD Rusya'yla oynuyor. dedi.

Kategori : EKONOMİ