Bilgisayar belden vuruyor

Bilgisayar belden vuruyor
Bilgisayarın hayatımıza girdiği 1980’lerden beri bel ve boyun ağrıları ciddi artış gösterdi. Nedeni, bilgisayar başındaki yanlış oturma pozisyonları.. Peki ne yapmalı?Abone ol

İster ev hanımı olun, ister üst düzey bir yönetici. Hayatınızın bir döneminde bir kez bile olsa mutlaka bel ve boyun ağrılarıyla karşılaşırsınız. Bazı risk faktörleriniz varsa bu hastalıklara yakalanma olasılığınız daha yüksek. Bu risklerden biri hemen hepimizin yaşamında bulunan ve hayatı kolaylaştıran bir cihaz. Yani bilgisayar. Kullanımı gider Uzun ömurlu metin ek yaygınlaşan bilgisayarın getirdiği hastalıkların başında bel ve boyun ağrıları geliyor. İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Kas İskelet Hastalıkları ve Ergonomi Birimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Özcan, yaptıkları araştırmada bilgisayar kullanıcılarının yüzde 90’ınında bel, boyun ve el bileğiyle ilgili sorunlar tespit edildiğini belirterek, sorunun çözümünün bilgisayar kullanırken bazı önlemler alınmasından geçtiğini söyledi.

Çalışanlar, özellikle bilgisayar kullananlarda ne tür hastalıklar görülebilir?
Özellikle son 20 yılda iş hayatında bilgisayarın daha fazla kullanılmaya başlanması ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirdi. Boyun, kollar ile beldeki ağrılar ve hareket kısıtlanmasıyla kendini gösteren mesleki kas-iskelet hastalıkları, ekran başında çalışanların en yaygın ve ciddi sağlık sorunu haline geldi. Bilgisayar kullanırken boyun, el bilekleri, eller ve belin kötü pozisyonda tutulması sonucu sorunlarla karşılaşılıyor.  Bu hastalıklar iş verimini düşürdüğü gibi iş memnuniyetini de azaltıyor.  Bunun ekonomiye getirdiği ciddi bir yük de var. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ABD’de Çalışma Bakanlığı ve işle ilgili devlet kurumlarının verilerine göre yoğun bilgisayar kullanımı nedeniyle mesleki kas ve iskelet hastalıkları 1980’den beri dramatik şekilde artıyor.  Kas ve iskelet hastalıkları dışında bilgisayar gözlerde ağrı, yanma, batma ve görme bozukluğu gibi sorunlara yol açıyor. Ayrıca yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı dışında bazı ruhsal hastalıklar da bilgisayar kullanımı sonucu sık görülüyor.



Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ