Amerikanın Amerikayla savaşı

Amerikanın Amerikayla savaşı
Paul Auster ABD'nin kendi kendisiyle savaşta olduğu bir öykü anlatıyorAbone ol

Amerikan edebiyatının en önemli isimlerinden Paul Auster son romanı ‘Karanlıktaki Adam’ ile roman içinde roman tekniğini kullanarak ABD’nin kendi kendisiyle savaşta olduğu bir öykü anlatıyor.

Tesadüfleri, yalnızlıkları, takıntıları, saplantıları en iyi anlatan yazarlardan, varoluşçu ‘Avrupalı Amerikan yazar’ Paul Auster yeni romanı ‘’da kızı ve torunuyla yaşayan 72 yaşındaki eski kitap eleştirmeni August Brill’in öyküsünü Irak savaşı ve 11 Eylül’e de dokunarak anlatıyor.

ABD’de muhafazakarlar ve liberaller arasında iç savaş çıkar. Ülke kırmızı ve mavi eyaletlere bölünür, yaklaşık 20 milyon insan ölür. Sonunda, Owen Brick adlı karakter, savaşın kaynağı olan adamı bulup öldürürse her şeyin biteceğini öğrenir. Hayır, trapianto di capelli in turchia bu adam Bush değil, kitabın yarısını kaplayan savaş hikayesinin de yazarı olan yetmiş iki yaşındaki kitap eleştirmeni August Brill’dir. Uykusuz kaldığı bir gece hayalinde, içinde Brick’in de yaşadığı öyküyü kurgulamıştır. Böylece, hikaye kahramanı yazarının peşine düşer.

‘Karanlıktaki Adam’, Auster’in ülkesindeki politik kanatlar arasındaki ayrımın büyümesinden duyduğu tedirginliği, geçen sekiz yıllık süreçte yaşanan olaylardan duyduğu rahatsızlığı ortaya koyan bir kitap.

Kimi kesimler ‘Karanlıktaki Adam’ın Auster’in önceki kitaplarından içerik olarak farklı olduğunu, önceki yapıtlarında toplumsal olayları hikayenin merkezine almadığını burada ise tamamen politik bir roman yazdığını belirtirken bazı kesimler ise, ‘Karanlıktaki Adam’ın politik bir roman sayılamayacağını, hikayenin fonunda politik öğelerin yer almasının o romanı politik yapmayacağını ifade ederek Auster’in önceki romanlarından çok farklı olmadığını belirttiler..

ROMANLAR, DENEMELER, FİLMLER...
Paul Auster, 1947 yılında ABD’nin New Jersey kentinde doğdu. Columbia Üniversitesi’nde İngiliz, Fransız ve İtalyan edebiyatı üzerine eğitim alan Auster 1971-1974 yılları arasında Fransa’da yaşadı.

Roman dışında deneme, şiir, senaryo da yazan Auster’in başlıca yapıtları arasında ‘New York Üçlemesi’, ‘Yalnızlığın Keşfi’, ‘’, ‘Köşeye Sıkıştırmak’, ‘Kırmızı Defter’, ‘Leviathan’, ‘Kehanet Gecesi’, ‘Duman’, ‘Yükseklik Korkusu’, bulunuyor.

Auster’in yazarlığa ilk başladığı yıllardaki sıkıntılı günlerinde Paul Benjamin imzasıyla yayınladığı bir de polisiye romanı vardır. Bu roman yazarın otobiyografik romanı ‘Cebi Delik’ in eki olarak yayınlanmıştır. Can Yayınları tarafından Seçkin Selvi’ nin çevirisiyle ‘Köşeye Kıstırmak’ adı ile 2000 yılında Türkçeye kazandırılmıştır.

2006 yılında İspanya’nın saygın ödüllerinden olan ‘Asturias Ödülü’nü edebiyat dalında Paul Auster kazandı. 26’ncısı düzenlenen ‘Asturias Prensi’ ödüllerinde, aralarında Orhan Pamuk’un da yer aldığı 18 ülkeden 26 yazar edebiyat dalında aday gösterilmişti.

Auster yazarlığının yanısıra sinema kariyeriyle de bilinen bir isim. Wayne Wang’ın yönettiği ‘Duman/ Smoke’ ve ‘Surat Mosmor/ Blue in the Face’i yazan Auster ‘Köprüdeki Lulu/ Lulu on the Bridge’ ve ‘The Inner Life of Martin Frost’ın yönetmenliğini de yaptı. Yönetmenliği yazarlığı kadar başarılı bulunmayan Auster, aynı zamanda filmlerinde yürütücü yapımcılık görevlerini de üsteniyor.(ntv)




Kategori : MAGAZİN