Köşk adaylarına hazine yardımı

  • Ana Sayfa
  • Köşk adaylarına hazine yardımı
Köşk adaylarına hazine yardımı
AKP'nin hazırladığı yeni taslağına göre, halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanı adaylarına "hazine yardımı" yapılacak.Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin "5 yıl mı, 7 yıl mı?" olacağı konusunda "Bana söylenen sözler var" ifadesi, AKP’de bu konuda yapılan bir çalışmayı gün yüzüne çıkardı.

AKP, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresi 5 yıl olarak kabul eko firarda edilirse 2012’de; 7 yıl kabul edilirse 2014’de yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimleri için "yasa taslağı" hazırladı. AKP’nin taslağına göre, halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanı adaylarına "hazine yardımı" yapılacak. Buna ilişkin tüm kurullar ve usuller Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenecek. Adaylara seçim kampanyalarında kullanmaları için "hazine yardımı" verilecek. Hazine yardımının miktarı o günün şartlarında özel bir hesaplama ile belirlenecek. İkinci tura kalan iki adaya, ikinci kampanya için ilave bir hazine yardımı ödemesi yapılacak. 31 Mayıs 2007’de yürürlüğe giren Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesine olanak sağlanmıştı. Anayasa’da seçime ilişkin düzenlemelerin yasa ile yapılacağı hükmü yer aldı. AKP’nin hukukçularının hazırladığı taslak metinde, seçimin tamamlanması için 60 gün süre verildi. İki tur yapılacak seçimlerde aday başvuruları TBMM Başkanlığı’na yapılacak. Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek.



Kategori : POLİTİKA