İzlanda ekonomisi S.O.S verdi

İzlanda ekonomisi S.O.S verdi
Küresel kredi krizi, İzlanda’yı tehdit ediyor. Kuzey Atlantik’in ortasında bulunan 300 bin nüfuslu küçük ada şimdi karmakarışık!Abone olKüresel kredi krizi, İzlanda’yı tehdit ediyor. Kuzey Atlantik’in ortasında bulunan 300 bin nüfuslu küçük ada ülkesi İzlanda’nın ekonomisi çökme riskiyle karşı karşıya. Hükümet ülkenin ikinci büyük bankasına el koydu.

İzlanda küresel kredi krizi nedeniyle ülke olarak iflas etme riskiyle karşı karşıya geldi. İzlanda Kronası’nın Euro’ya karşı bir gün içinde yüzde 30 düşmesinin ardından açıklamada bulunan İzlanda Hükümeti, devletin bankalar üzerindeki etkinliğini artıracak bir paketin yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Paket, banka mevduatlarının garanti altına alınmasını içeriyor. Yeni yasa, İzlanda Hükümeti’ne sorunlu bank seo alara müdahale etme şansı tanıyor. Bunun yanında, İzlanda sermaye piyasaları düzenleyicisi, banka operasyonlarını yönlendirme ve bankaların yapılarını değiştirme hakkını da elde etmiş oluyor.

TANSİYON DÜŞMEDİ
Hükümetin ve bankaların yeni yasa çıkana kadar geçen sürede attığı adımlar tansiyonu yatıştırmaya yetmedi. Ne İzlanda Hükümeti’nin ülkenin üçüncü büyük bankası olan Glitnir’i devletleştirmesi, ne de İzlanda Bankası Straumur-Burdaras’ın, Landsbanki’nin bazı varlıkları için 380 milyon Euro ödemesi sorunu çözemedi.

BAŞBAKAN ‘ÇÖKME RİSKİ VAR’ DEDİ
İzlanda ekonomisinin içine düştüğü durumu ortaya koyan en yetkin kişi İzlanda Başbakanı Geir Haarde oldu. Haarde, ulus olarak, ekonominin çökme riskiyle karşı karşı olduklarını söyledi. Ekonomideki daralma ve yerel para biriminde yaşanan gerilemenin bankalara ait varlıkların kalitesine zarar vereceğini belirten Haarde, bankacılık sisteminin çökmemesini umduğunu ifade etti. Başbakan, bazı bankaların faaliyetlerini devlet desteği olmadan sürdüremeyebileceğini ifade etti.

İzlanda ekonomisindeki gelişmeleri yakından izleyen kredi derecelendirme kuruluşu S&P, ülkenin kredi notunu iki basamak birden indirerek BBB’ye düşürdü. Kuruluş görünümü ise negatif olarak belirleyerek, kredi notunu daha da düşürebileceğinin sinyalini verdi.

LANDSBANKI’YE EL KONDU
İzlanda’dan son olarak bir el koyma haberi geldi. İzlanda’nın yetkili denetleme kurumu, ülkenin ikinci büyük bankası olan Landsbanki’ye el koydu. Ticaret ve Bankacılık Bakanı Djorgvin Sigurdsson, el konulma işleminin bankanın yardımıyla gerçekleştiğini ve gerekli değişiklikler yapılırken bankanın normal faaliyetine devam edeceğini söyledi.

Sigurdsson, İzlanda Mali Denetleme Kurumu’nun bankanın yönetim kurulunu değiştirdiğini de belirtti. İzlanda, çöküntü içindeki finans sistemini ve aşırı değer kaybeden para birimini korumak için devlete bankalar üzerinde geniş yetkiler veren hükümleri pazartesi gecesi benimsemişti.

RUSYA 4 MİLYAR EURO KREDİ VERECEK
Öte yandan İzlanda Merkez Bankası, Rusya’nın, döviz rezervlerini desteklemek için kendilerine 4 milyar Euro kredi vereceğini bildirdi. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, Rusya’nın vereceği kredinin vadesinin 3 ila 4 yıl olacağı, krediyle ilgili görüşmelerin aylar önce başladığı belirtildi.


Kategori : DÜNYA