Meclis Türkçe için iş başında

  • Ana Sayfa
  • Meclis Türkçe için iş başında
Meclis Türkçe için iş başında
3. yasama dönemine start veren TBMM ilk olarak Türkçe’yi korumaya dönük araştırma komisyonu raporunu ele aldı. Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA - Meclis işbaşı yaptı. Ve ilk iş olarak da Türkçe’yi korumaya dönük bir çalışma yaptı. TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu'nun başkanlığında saat 15.00'te toplandı. Mumcu, yoklamanın ardından, son terör olaylarıyla ilgili ve TBMM'nin yeni yasama dönemi ile ilgili bir konuşma yaptı.

MUMCU: TERÖRÜ KINADI

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş harcında ülkede yaşayan herkesin eşit vatandaş olma ilkesinin olduğunu belirterek, "Ülkemizde ayrılıkçı terörün hedefi, Türkiye'deki ulusal birlik ruhunu yok Kumlama kumu etmek, kardeşi kardeşe kırdırmaktır” dedi. Mumcu, Terör olan ülkede demokrasilerin düzgün çalışamayacağını da ifade etti.

Mumcu, yeni dönemde yoğun bir çalışma içinde olacaklarını belirterek, nitelikli yasa çıkartmanın çok yasa çıkartmaktan daha önemli olduğunu ifade etti. Yasama yılını, ekonomisi çok güçlü bilinen ülkelerde başlayan ve 1929 bunalımından da büyük kabul edilen bir ekonomik çalkantı ortamında açtıklarına işaret eden Mumcu, "Ülkemizin bu krizden de etkilenmemesi veya olabildiğince az etkilenmesi benim de temennimdir" dedi. Mumcu, şunları söyledi:

AKTÜTÜN MESAJI

"Kendi ülkesinde gerçekleştirilen terör saldırılarını gerekçe yaparak
dünyayı kaosa sürükleyen ve milyonlarca masum insanın kanına giren küresel çıkar çevreleri, kendi ülkeleri dışında meydana gelen terör saldırılarının önlenmesi için ise iş birliği bir yana çıkarları gerektiğinde tereddüt etmeden o terörü desteklemekte, çok zorda kalınca da kupkuru, soğuk ruhsuz kınama mesajlarıyla yetinmektedirler. Bugüne kadar terörün her türlüsüyle ve bölücü terör yoluyla öldürülen bütün yurttaşlarımız gibi, 3 Ekim 2008 günü Aktütün sınır karakoluna yapılan son terör saldırısında yitirdiğimiz evlatlarımız biçim için ruhsuz mesaj malzemeleri değil, ulusal birliğimizi ve bütünlüğümüzü yok etmekten yarar uman, bu amaçla kan dökmeye doymayan güçlerin gök ekin gibi biçtiği, acısını yüreğimizde derinden hissettiğimiz çocuklarımız, kardeşlerimiz, sevdiklerimiz ve eşlerimizdir. Terörün hakim olduğu ülkelerde, anayasaların ve Parlamentoların da demokrasiye kendilerinden beklenen katkıyı vermeleri çok zordur. Terör, demokrasinin de düşmanıdır.

Mumcu’nun konuşması sonrasında Genel Kurul çalışmaları başladı ve Türkçe'deki Bozulma ve Yabancılaşmanın Araştırılması, Türkçe'nin Korunması ve Geliştirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun raporu ele alındı.

DTP’li Hasip Kaplan ise; gündem ile ilgili söz alarak, Türkiye’nin gerçek gündeminin ülkede yaşanan acılar olduğunu, 25 yıldır süren çatışmanın gündemin ilk sırasında yer aldığını ve Meclis’in çalışmalarının en başına bu konuyu almasını istedi.



Kategori : POLİTİKA