Ekonomi ve dış politika alanlarında yarışan iki aday, birbirinden farklı yaklaşımlar sergilerken McCain, gecenin tek yeni gelişmesinde, finans krizinde evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan milyonlarca kişinin ipotek düzenlemelerinin devletle yeniden yapılmasını öngören, maliyeti 300 milyar doları bulabilecek bir öneriyi dile getirerek, orta sınıf Amerikalıların desteğini kazanmaya çalıştı.
Yine ekonomide McCain, Obama'yı vergileri ve devlet harcamalarını artırmayı planlamakla eleştirirken Obama, rakibini büyük şirketlerin ve en zengin kesimin vergilerini azaltmayı hedeflemekle suçladı.
Dış politikada ise en renkli tartışma, Pakistan konusunda oldu.
Obama, terörist Usame bin Ladin'in Pakistan topraklarında yerinin belirlenmesi ve Pakistan'ın buna karşı eyleme geçememesi v hair transplant cost in turkey eya isteksiz davranması durumunda bin Laden'in öldürülmesi emrini vereceğini söyleyince McCain, rakibini Pakistan'a saldırmak istemekle suçladı.
Bunun üzerine Obama, ''İran'a bomba, bomba, bomba, bomba şarkıları söyleyen, Kuzey Kore'nin imha edilmesi çağrıları yapan bu adam, yumuşak konuşmanın örneği değil'' dedi.
Obama, Irak'tan da sorumlu şekilde asker çekeceğini ve Afganistan'daki askeri varlığı artıracağını kaydederken McCain, Irak'ta uygulanan ve başarılı olduğunu savunduğu politikanın benzerini Afganistan'da uygulayacağını söyledi.
Gecenin ilginç anlarından birinde McCain, Başkan George W. Bush'un yıllar önce dile getirdiği ''Rusya lideri Vladimir Putin'in gözlerine bakınca ruhunu görüyorum'' sözüne alaylı şekilde atıfta bulunarak, ''Putin'in gözlerine bakınca üç harf görüyorum: K-G-B'' dedi ve Moskova'nin gözünü bundan sonra Ukrayna'ya dikebileceğini belirtti.
Sunucu Tom Brokaw'in, ''Rusya'nin bir kötülük imparatorluğu olduğunu düşünüyor musunuz?'' diye sorması üzerine McCain, ''belki'' yanıtını verirken, Obama da Rusya'nın ''emperyal eğilimler'' beslediğini dile getirdi.
McCain, Obama'nın Irak ve Rusya konularında yanlış düşündüğünü savunurken Obama, 11 Eylül ile bağlantısı olmayan Irak'a gereksiz yere saldırılmasından dolayı dikkatin bin Laden ve el Kaide'den dağıldığını ve kendisinin bunu düzelteceğini söyledi.
İran konusunda McCain, bu ülkenin nükleer silaha sahip olması durumunda bölgedeki diğer ülkelerin de bunu yapacağını ve ikinci bir Yahudi soykırımına izin verilemeyeceğini ifade ederken, Obama'yi İran liderleriyle koşulsuz görüşmek istemekle suçladı.
Obama ise İran ile diyaloğu savundu.
Tartışmada, Türkiye'nin bahsi geçmedi.
ADAYLARIN PERFORMANSI
İlkinde olduğu gibi ikinci tartışmada da McCain ''daha saldırgan'', Obama ise genelde ''daha sakin'' taraf olarak göründu.
Cumhuriyetçi başkan yardımcısı Sarah Palin'ın ''teröristlerle arkadaşlık ediyor'' dediği Obama'ya kişisel saldırıları yoğunlaştırdığı bir ortamda McCain, Obama'nın kişiliğini hedef alan herhangi bir suçlamadan kaçındı.
Geleneksel ''kibar" yaklaşımını sürdüren Obama da, McCain'e sert ve kişisel bir saldırıda bulunmayınca tartışma ''medeni'' bir ortamda geçti.
Yayın kuruluşları ve yorumcular, tartışmayı kimin kazandığı sorusuna, yine siyasi görüşleri doğrultusunda yanıt verdi.
Liberal CBS televizyonunun anketine katılanların yüzde 40'ı, tartışmayı Obama'nın kazandığı görüşünü savunurken, yüzde 26'lık bir grup ''McCain'', yüzde 34'lük bir grup da ''berabere'' yanıtını verdi.
Yine liberal CNN televizyonunun anketinde yer alanların yüzde 54'ü Obama'yı, yüzde 28'i ise McCain'i daha başarılı buldu.
Muhafazakar FoxNews televizyonuna görüş belirtenlerin yüzde 82'si ise tartışmayı McCain'in kazandığını savunurken, yüzde 16'lık bir grup ''Obama'' yanıtını verdi.
CNN'in kimin daha sempatik göründüğü sorusunu yanıtlayanların yüzde 65'i Obama'yı seçerken, yüzde 28 ise tercihini McCain'den yana kullandı.
MSNBC televizyonunun yorumcusu Chris Matthews, ''Obama'nın öyle bir Tanrı vergisi gülümsemesi var ki, en zor soruları bile savuşturmasını sağlıyor. McCain'in gülümsemesi ise, yüzüne korkutucu bir hava veriyor'' dedi.
Kategori : DÜNYA