Blue Cardla AB vatandaşlığı

Blue Cardla AB vatandaşlığı
Yıllarca ABD için Green Card hayali kuranları bu kez de Avrupa bekliyor. BlueCard'la artık AB, yeni vatandaşlarını bekliyor.Abone olYükseköğrenimini tamamlar tamamlamaz soluğu yurtdışında alma hesabı yapanlar için yeni bir fırsat kapısı açılıyor. Adres ne yabancı ne de uzak. Eğitim, staj ya da iş derdiyle kapıları zorlanan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri sunuyor bu yeni fırsatı.

Gider dünya gezisi ek yaşlanan nüfusuna karşılık düşük doğum oranları nedeniyle artan iş gücü ihtiyacını karşılamak isteyen AB ülkeleri, göç politikalarında mecburi değişikliğe gidiyor. Geçtiğimiz ayın sonunda Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanan AB ülkeleri çalışma ve göçmen bakanları, kalkınmakta olan ülkelerin diplomalı azınlığını Avrupa'ya çekebilmek için yeni proje üzerinde fikir birliğine vardı.

Bulunan yöntem çok bilindik!

Hedef ülkelerin başında Çin ve Hindistan geliyor. Kaçak göçmenlerinden korktukları gelişmemiş ülkelerin eğitimli genç nüfusunu ithal etmek için kullanacakları yöntem ise oldukça tanıdık. AB bakanları, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) işgücü açığını kapatmak için 1990'lı yıllardan beri uyguladığı 'Green Card' modelini örnek alıyor. Kalkınmakta olan devletlerin eğitimli azınlığına Avrupa ülkelerinde kolay yoldan iş bulma ve yaşama imkânı sağlayacak kartın rengi ise mavi. Adını AB bayrağının renginden alan ve önümüzdeki ay kesinleştirilmesi planlanan Blue Card'ı almaya hak kazanan diplomalı elit, birlik üyesi 27 ülkede doktorluktan mühendisliğe, mimarlıktan eczacılığa kadar pek çok alanda iş bulup çalışma hakkı kazanacak.



Kategori : GÜNCEL