Dünya Patates Günü Niğdede

Dünya Patates Günü Niğdede
Dünya Gıda Örgütü'nün ilan ettiğ Dünya Patates Günü kutlamaları çerçevesinde Niğde'de çeşitli etkinlikler düzenlenecek.Abone olBirleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Örgütü'nün (FAO) bu yılı ''Patates Yılı'' ilan etmesi nedeniyle, patatesin önemini ve elde edilen gelişmeleri değerlendirmek üzere, yarın, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü'nde tarla günü etkinliği yapılacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, tarla günü kapsamında, enstitüde yürütülen önemli araştırmalar ve uygulamaya dönük etkinlikleri sergilenecek.

Verilen bilgiye göre, bugüne kadar, patates ıslahı, patates yetiştirme teknikleri, patates hastalıkları, kalitesi konularında çalışmalar yapılan enstitüde, TÜBİTAK, üniversite metal kalem ler ve özel sektör firmalarının katılımı ile 2005 yılında başlatılan ''Ülkesel Patates Tohumculuk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi Projesi'' bu yıl 1 Kasım'da tamamlanacak. Proje kapsamında enstitüde doku kültürü laboratuvarları ve seralar yapıldı. Bu laboratuvar ve saralarda bilimsel yöntemlerle hastalıktan ari 14 bin adet mini yumru elde edildiği, yıl sonuna kadar bu sayının 25 bin adete ulaşacağı belirtilen açıklamaya göre, Ege, Doğu Anadolu tarımsal araştırmalar enstitülerinde kurulan doku kültürü laboratuvarı ve seralar ile birlikte gelecek yıldan itibaren ülke tohumluğunun başlangıç materyalinin yüzde 10'unun üretilebileceği bildirildi.

Araştırmalar sonucunda, Sivas, Kayseri, Konya, Tokat, Kahramanmaraş, Eskişehir, Erzincan ve Erzurum'da 199,4 bin hektarın tohumluk alanı olarak kullanılabileceği belirlenirken, bu yönde tescil için Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne yazı yazıldı.

Türkiye şartlarına uygun yerli çeşitlerin geliştirilmesi kapsamında geçen yıl 112 bin adet melez tohum elde edilerek, seleksiyon çalışmalarının başlatıldığı, bu yıl da aynı miktarda melez tohum üretimi öngörüldüğü belirtilirken, doku kültürü altyapıları da devreye sokularak, en kısa sürede yerli çeşitlerin geliştirilmesi çalışmaları yapıldığı, bu projeyle temel tohumluk üretimi yapabilecek pilot tesisler kurulup işlenmeye alındığı kaydedildi. Böylece, bu konuda yatırım yapan ve yapacak özel sektör kuruluşlarına model oluşturuldu.

Açıklamada, yerli patates çeşitlerinin ve ülkesel tohumluk üretim sisteminin geliştirilmesine yönelik projenin ikinci aşaması olarak hazırlanan projenin 29 Ağustos'ta TÜBİTAK'a sunulduğu, 4 yıllık proje sonunda ticari üretimde kullanılabilecek ilk yerli patates çeşitlerinin geliştirilmesinin hedeflendiği bildirildi. Bu sistemin geliştirilmesi ile Türkiye'nin patates tohumluğunda dışa bağımlılığının sona ereceği vurgulandı.

Yarın düzenlenecek tarla günü etkinliği kapsamında, doku kültürü laboratuvarı hizmete açılacak, patates mini yumurtalarının ve patates süper elit tohumluklarının hasadı yapılacak, patates melezleri gösterilecek, Niğde'de yürütülen patates siğili ile ilgili araştırmalar yerinde gösterilecek.



Kategori : GÜNCEL