Diyarbakırı kazanan belli!

Diyarbakırı kazanan belli!
Son iki seçimi 12'den vuran Tarhan Erdem yerel seçimleri değerlendirdi. Diyarbakır ve İzmir hakkında ilginç tespitleri var.Abone ol

Üst üste iki seçimi de en doğru tahmin eden Tarhan Erdem'den yerel seçim öngörüleri... Tarhan Erdem, Tempo dergisinin son sayısında yerel seçimlere yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye geneline AK Parti hâkim. İzmir CHP'nin İstanbul AK Parti'nin Diyarbakır DTP'nin. Ama AK Parti’nin genel seçimlerde Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da aldığı oy düşecek.  Bu yerel seçim öngörüsü Tarhan Erdem’e ait.

YÜZDE 50'NİN ÜSTÜNDE OY SÜRPRİZ DEĞİL

14 ay önce yüzde 47 ile iktidara gelmiş bir partinin, yerel seçimlerde yüzde 50’nin üzerinde oy alması sürpriz sayılmamalı. Dolayısıyla 29 Mart akşamı, sayısı 2 bin 400 ci trapianto di capelli turchia varında olan belediye başkanlığının önemli kısmını AKP’li adayların kazanmasına hazırlıklı olmalıyız. Fakat burada önemli bir ‘ama’ var.
AK PARTİ'NİN GÜNEYDOĞU'DA OYU DÜŞECEK

AKP’nin genel seçimlerde Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da aldığı oy düşecek. Yani 22 Temmuz’daki tablo bozulacak. Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP), yani bağımsızların Güneydoğu’daki oylarında bariz bir çoğalma olacak. Kürtler açısından mesele net: AKP, bölgede 22 Temmuz’da aldığı oranlardan düşük oranda oy almalıdır. Tabii DTP’nin Anayasa Mahkemesi’nce kapatılması bu beklentiyi değiştirebilir.

AK PARTİ BAYDEMİR'LE BİLE DİYARBAKIR'I ALAMAZ

Seçimi kazanamaz. Çünkü orada sadece Baydemir’in kişiliğine oy verilmiyor; açıkça “Ben Kürt’üm” diyen siyaseti taşıyan insana oy veriliyor. Bakınız, Cumhuriyet tarihinde TBMM’de aslen Kürt olan milletvekili sayısı genelde halk içindeki Kürt oranından daha fazla olmuştur. Ama bu, Kürtlerin temsil edildiği manasına gelmez.

ADAYLAR ÖNEMLİ

Kürtlerin arasında Şafi ve Aleviler de var. O nedenle AKP, Kürtlerin kapısını çalarken, mezhebe değinmeden, “Hepimiz Müslüman’ız, ayrımız gayrımız yok” diyerek politika geliştiriyor. Oysa ben, önümüzdeki yerel seçimlerde bu politikanın fazla etkin olmasını beklemiyorum. DTP ‘yanlış isimleri’ aday gösterir, AKP ‘doğru Kürt’ adaylar çıkarırsa, o etkili olabilir.

İZMİR YİNE CHP'NİN

Bu konuları konuşurken, bütün ülkede geçen seçimlerden sonra belirgin biçimde artan kutuplaşmanın etkilerini göz ardı etmemeliyiz. Örneğin İzmir bunun bariz biçimde görüldüğü yerlerden biridir. CHP’li başkanın başarısı, kutuplaşmanın desteğiyle birleşerek, İzmir’de CHP’yi açık ara kazandıracaktır. Eğer CHP çok büyük bir hata yapmazsa, İzmir’i alır, AKP’nin İzmir’i alma ihtimali çok az.

TOPBAŞ YENİLMEZ

Bilmiyorum. Mustafa Sarıgül, Demokratik Sol Parti’den (DSP) aday olursa, Şişli’de kalır. Kadir Topbaş’ın yenilmesi çok zor! Bunların dışındakiler gözü kara kumarcılık olur. Ancak Doğu ve Güneydoğu dışında, 29 Mart akşamı, son günlerde “AKP’nin oyu çok düşecek” diyenler korkarım üzüleceklerdir. AKP, son aylarda yaptığından çok daha fazla hata yaparsa başka tabii. Unutmayalım, daha altı ay var, seçmenimizin eğilimleri lider hatalarının da yardımıyla, önümüzdeki altı ayda değişebilir.



Kategori : POLİTİKA