Piyasa kahininden kriz tahmini

Piyasa kahininden kriz tahmini
Dünyadaki tüm merkez bankaları faiz indirdi sadece 2 ülke indirmedi. Neden? Bu kriz kaç yıl sürecek, Türkiye'de iflas olacak mı?Abone ol

DÜNYA piyasalarını alt üst eden ABD kaynaklı finansal krizi iki yıl öncesinden duyuran Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Ufuk Söylemez, bütün tedbirlerin yerinde ve zamanında alınması durumunda krizin 2 yıl, aksi takdirde ise en az 10 yıl süreceğini söyledi.

Ekonomide teori ile pratiği en iyi bilen isimlerin başında gelen Söylemez, dünyadaki bütün krizlerin anası olarak nitelendirdiği ABD kaynaklı finansal kriz için, "Dünya ekonomisi finansal ve kurumsal olarak bir kalp krizi geçirmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

FAİZLERİ İNDİREMEYEN
2 ÜLKEDEN BİRİ TÜRKİYE SADECE 2 ÜLKE FAİZ İNDİRMEDİ: Dünyada bütün Merkez Bankaları faiz indirimine giderken, iki ülke bunu yapamamaktadır.
Birincisi İzlanda, diğeri maalesef Türkiye. Neden Türkiye? Çünkü daha çok para kaçar diye korkuyor.  Çünkü yurt dışından gelecek 1 dolara dahi muhtacız.

Dünya Merkez Bankaları'nın 8 Ekim 2008 itibarıyla faiz hair transplant in turkey oranları şöyle:

Japonya : Binde 5
FED : Yüzde 1.5 (ABD)
Kanada : Yüzde 2.5
İsviçre : Yüzde 2.75
Avrupa : Yüzde 3.75
İngiltere : Yüzde 4.5
Kore . Yüzde 5
Avustralya : Yüzde 6
Macaristan : Yüzde 8.25
Hindistan : Yüzde 9
Brezilya : Yüzde 13
İzlanda : Yüzde 15
Türkiye : Yüzde 16.25
Ufuk Söylemez, "ABD piyasalarındaki yapı bu şartlarda bir hafta daha devam ederse global bir çöküş yaşanabilir" uyarısında bulundu.

İşte Söylemez'in Tercüman gazetesine verdiği söyleşiden çarpıcı satırlar...

79 YILIN EN BÜYÜK KRİZİ: "Bu kriz, dünyanın 1929'daki krizden sonraki en büyük finansal ve kurumsal krizidir. En büyük bankacılık krizidir. Kontrolsüz, sınırsız, ölçüsüz büyüyen finansal piyasalar, ABD merkezli olarak tüm dünyaya yayıldılar.

SAHTEKARLIK EKONOMİSİ:  1 dolarlık mortgage alacağından 25-30 dolarlık kağıt ürettiler. Bunları sigorta şirketlerine sigortalattılar. Kredilendirme şirketlerine not verdirttiler. Ve dünyaya pazarladılar. Artık dünyada hiçbir ekonomik teori eskisi gibi olamaz. Dünya yeni bir ekonomik mekanizma oluşturmadan bu sahtekârlık ekonomisini sürdüremez.

TÜRKİYE'YE YAPTIRMADILAR, KENDİLERİ YAPIYORLAR : Türk bankacılık sistemine 2001 krizi sırasında kötülük yapıldı. IMF, Dünya Bankası ve ABD, Türkiye'deki ekonomi büroksisiyle işbirliği yaparak o günkü siyasi yapının acizliğinden yararlanmışlardır. Türkiye'nin göz göre göre devalüasyona gideceği bir program uygulattırılmış ve 24 banka TMSF'ye devredilmiştir. Halbuki bankalardan yarısından çoğuna gerekli müdahale ve destek yapılsaydı, Türk bankacılık sistemi çökmez ve Türkiye IMF'ye bu denli muhtaç bir hale gelmezdi.
KRİZ NE KADAR SÜRECEK?

Dünyada ekonomik kriz bütün tedbirler yerinde ve zamanında alınırsa en az 2 yıl sürecek. Eğer tedbirler tutmazsa en az 10 yıl sürecek.
ABD ve Avrupa o zaman Türkiye'ye neyi yapmayın diyorsa, bugün kendi bankalarını kurtarmak için onu yapıyorlar.

EN ÇOK YABANCI BİZDE: Türkiye ise 24 bankasını 2001 krizinde tasfiye etti. Sonrada birçok bankasının hisselerini yabancılara sattı. AB'de gelişmiş olan 15 ülkede bankacılıkta ortalama yabancı oranı yüzde 10 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 43'e ulaştı.

TÜRK EKONOMİSİNE İHANET EDİLDİ: Türkiye'de ortaklık yapan Fortis, Dexia, Unicredit gibi bankaların kendi devletleri, ülkelerindeki bu bankaları batmaktan kurtarmıştır. 2001 krizi döneminde Türk ekonomisine ihanet edilmiştir. Tüm bankalar hortumcu ilan edilmiş, piyasaya borçlandırılıp batırılmıştır.

IMF BİZE BAŞKA ONLARA BAŞKA: "IMF'nin bu kriz karşısındaki çifte standardı, olayları görememesi eleştiriliyor. IMF, 2001 krizinde "Türk bankalarına likidite vermeyin", "müdahalede bulunmayın" dedi.. Ama bugün, "ABD'deki bankalara sermaye verin, likidite verin, ayakta tutun" diyor.

KRİZİN TÜRKİYE'YE ETKİSİ NE OLACAK?: Türkiye'nin kıyılarına bu mali tsunami dalgası yeni vuruyor. Böyle giderse dışardan gelen sıcak para akışı kesileceği ve duraklayacağı için fiyat ve maliyetlerde artış olacak. Bu artışlar kurları yukarı doğru artıracak, bu da maliyetlere ve enflasyona yansıyacak. Tüm bunlar, hayat pahalılığını, işsizliği ve durgunluğu beraberinde getirecek.



Kategori : EKONOMİ